Τι είπε ο Α. Σαμαράς στην Washington Post – “Προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας”

Στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ αναφέρεται η Washington Post σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσιάζει τη χώρα του σαν πυλώνα σταθερότητας».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός «έρχεται για να προωθήσει την χτυπημένη από την κρίση χώρα του, σαν ένα πυλώνα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή».

Η Washington Post υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός «είναι αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν γεωπολιτικό ρόλο ”σαν ένας πυλώνας σταθερότητας” στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ παράλληλα γίνεται και αναφορά στις ενεργειακές εξελίξεις στο «τρίγωνο» Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου με το δημοσίευμα να τονίζει πως «ο Σαμαράς οραματίζεται την χώρα σαν τον ”πάροχο” της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Συνεχίζοντας,το δημοσίευμα αποκαλύπτει και τον διάλογο που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την συντακτική ομάδα της Washington Post, στην οποία είπε: «Εάν είχα έρθει εδώ πριν από έναν χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ασταθή γύρω από μια περιοχή σταθερότητας. Τώρα εμείς μάλλον τα πάμε καλά σε σχέση με την περιοχή».

Οι προσδοκίες από την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Για την επικείμενη συνάντηση Σαμαρά- Ομπάμα, η Washington Post αναφέρει: «Ο Σαμαράς επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη για την προσπάθεια του να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά ενός προγράμματος ”γεμάτου” με σκληρή λιτότητα και διαρθρωτικών αλλαγών, με αντάλλαγμα τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ», ενώ υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτή τη χρονιά, «μια προϋπόθεση των δανειστών προκειμένου να σκεφθούν την ελάφρυνση του χρέους».

Τι δήλωσε ο Σαμαράς για την Ελλάδα

Το δημοσίευμα παραθέτει και δηλώσεις του κ. Σαμαρά στη Washington Post σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις «λεπτές» πολιτικές ισορροπίες στη χώρα, τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, αλλά και το μέλλον της κυβέρνησης.

«Ο Σαμαράς, μας περιέγραψε την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, ένα ”παγκόσμιο ρεκόρ μετά την Μεγάλη Υφεση”», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ παράλληλα γίνεται και λόγος την ανεργία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως «περπατάμε σε μια λεπτή γραμμή. Πρέπει να δούμε απτές αποδείξεις πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Για την πολιτική σταθερότητα:

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε και στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: «Η άνοδος των εξτρεμιστών της Αριστεράς και της Δεξιάς, λόγω της υψηλής ανεργίας. ”’Είναι δυνατόν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ή χώρα του ΝΑΤΟ να δέχεται ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς βιαιοπραγίες;”» δήλωσε, ενώ υποστήριξε πως μπορεί να αποχώρησε ηΔΗΜΑΡ, «ωστόσο η κυβέρνηση έχει γίνει πιο δυνατή και πιο συνεκτική», αναφερόμενος στις πρόσφατες δύσκολες ψηφοφορίες για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αλλαγή του κλίματος» που υπάρχει στην Ελλάδα. «Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα περιμένει 19 εκατ. τουρίστες», είπε ο κ.Σαμαράς περιγράφοντας την μεγάλη αύξηση του τουρισμού σαν μια «βροχή ρευστότητας σε ένα αποξηραμένο χώμα».

SHARE