Τι δήλωσε η Τερέζα Μέι για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Μ.Βρετανία

Αποτέλεσμα εικόνας για τερεζα μει

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι παρουσίασε σήμερα πιο λεπτομερώς το σχέδιό της για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή της θα εργαστεί για να εγγυηθεί σε αυτούς ίδιες παροχές στους τομείς της υγείας, της ιατρικής περίθαλψης και της παιδείας με εκείνες που απολαύουν οι Βρετανοί.

Η σύναψη μιας συμφωνίας για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων μετά το λεγόμενο Brexit στη θεωρία είναι μία από τις ευκολότερες στις οποίες θα χρειαστεί να καταλήξουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες. Τόσο η Βρετανία όσο και οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ λένε πως θα προσφέρουν εγγυήσεις στους εκπατρισμένους πολίτες τους.

Ωστόσο, αντανακλώντας την περιπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων έπειτα από 40 και πλέον χρόνια παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαίτησαν από τη Μέι σαφήνεια όσον αφορά το τι σημαίνουν τα μέτρα για τα ενήλικα παιδιά υπηκόων ευρωπαϊκών χωρών που μεγάλωσαν στη Βρετανία αλλά πλέον ζουν αλλού.

Ενώ ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας, που ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προέβλεψε το Σαββατοκύριακο ότι θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι, είναι πως το Λονδίνο αποκλείει την συμμόρφωσή του προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ (ECJ), παρότι οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές πρέπει επίσης να αποφασίσουν το πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές. Οι Βρυξέλλες θέλουν το νέο καθεστώς να τεθεί σε εφαρμογή τη στιγμή που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά η Μέι προσέφερε ένα χρονικό “παράθυρο”: όχι νωρίτερα από τη στιγμή που η ίδια επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου, πριν από τρεις μήνες, και όχι αργότερα από την οριστικοποίηση του Brexit, τον Μάρτιο του 2019.

“Θέλω να διαβεβαιώσω πλήρως τους πολίτες ότι βάσει των σχεδίων αυτών, κανένας πολίτης (κράτους μέλους) της ΕΕ που ζει σήμερα νόμιμα στη Βρετανία δεν θα κληθεί να φύγει τη στιγμή που το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Θέλουμε να μείνετε”, ανέφερε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια μιας θορυβώδους συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων, παρουσιάζοντας λίγο πιο λεπτομερώς την πρόταση που έκανε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

“Πιστεύω ότι είναι μια γενναιόδωρη προσφορά”, πρόσθεσε η επικεφαλής των Τόρις.

Η πρωθυπουργός έκανε την τοποθέτηση αυτή λίγες ώρες αφού έκλεισε μια συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας που ενισχύει την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται και της δίνει περισσότερες πιθανότητες για να νομοθετήσει και να διευκολύνει την πορεία προς το Brexit τα επόμενα δύο χρόνια, την περίοδο που αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο.

Ένα δεκαπεντασέλιδο έγγραφο, που εξηγεί σημείο προς σημείο την πρόταση της Μέι, αναφέρει ότι οι μετανάστες στη Βρετανία από χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να απολαύουν περισσότερα προνόμια όσον αφορά για παράδειγμα την περίθαλψη από ό,τι μετανάστες προερχόμενοι από αλλού.

Ακόμη, τονίζει πως όσοι ζούσαν στη Βρετανία ήδη πέντε χρόνια πριν τεθεί σε ισχύ η νέα σχέση — δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία που θα γίνει αυτό — θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα εφ’ όρου ζωής αν το επιθυμούν, κάτι που οι μετανάστες δικαιούνται ήδη στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ οι μετανάστες που μετοίκησαν στη Βρετανία πιο πρόσφατα θα μπορούν να παραμείνουν ώσπου να φθάσουν το χρονικό όριο μετά το οποίο θεωρούνται “μόνιμα εγκατεστημένοι”.

SHARE