Τι έβγαλε η συνάντηση Πούτιν – Ποροσένκο στο Μινσκ

Η ιστορική χειραψία Πούτιν - Ποροσένκο στο Μινσκ

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν την αναγκαιότητα να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία της Ουκρανίας, αλλά είναι θέμα του Κιέβου να επεξεργαστεί τους όρους για μια κατάπαυση του πυρός με τους αυτονομιστές αντάρτες.

Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Ποροσένκο η Ρωσία είναι έτοιμη να «κάνει κάτι», αν ξεκινήσει μια διαδικασία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον ουκρανό πρόεδρο

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών τους στο Μίνσκ της Λευκορωσίας να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Βλάντιμίρ Πούτιν ότι «ένας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα». Ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε επίσης ότι οι πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ, όπου συμμετείχαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον καθώς επίσης οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ήταν «σκληρές και περίπλοκες».

SHARE