Την αποβολή της Ουγγαρίας από την Ε.Ε. ζητεί ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

asselbornΤην αποβολή της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτηγσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, σε συνέντευξή του στην Die Welt.
“Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. “, τόνισε.

Λίγες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Asselborn δηλώνει ανοικτά ότι μια τέτοια “ανάρμοστη συμπεριφορά”, όπως αυτή της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία” των χωρών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλόγισε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Victror Orban ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το προσφυγικού.

Στην Ουγγαρία “συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ότι σε άγρια ζώα”, είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.
Ο Asselborn επέκρινε δριμύτατα τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα :

“Ο φράκτης , τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων.

Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει με τα χειρότερα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως η Ουγγαρία “δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση”, ενώ “τύποι σαν τον Orban μας έχουν έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η Ε.Ε. να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της “.

SHARE