Τζάνετ Γέλεν: Ολική επαναφορά της οικονομίας στο τέλος του 2016 – Τι είπε για πληθωρισμό

Η Πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, στη χθεσινή ομιλία της, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η διαδικασία «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα πάει αργά και σταθερά, συμφώνα με τα οικονομικά στοιχεία.

Η Γέλεν χαρακτήρισε εφικτή την ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2016, με κύρια χαρακτηριστικά την πλήρη απασχόληση και τις σταθερές τιμές.

Ανέφερε ακόμη ότι ο στόχος για την ανεργία έχει οριστεί στο 6,7% ενώ για τον πληθωρισμό στο 2%. Για να υπάρξει η πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, τα στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό θα πρέπει να συγκλίνουν με τους στόχους της Fed.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι σε κάποιο βαθμό, το χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού φαίνεται να οφείλεται σε παράγοντες που είναι προσωρινοί, συμπεριλαμβανομένων και των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Άλλωστε, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κινηθεί σταδιακά προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Τα σχόλια αυτά έφεραν διάθεση ρίσκου στα χρηματιστήρια με τους S&P500 και Dow να κλείνουν 1.05% και 1.00% υψηλότερα. Την ίδια στιγμή το δολάριο δεχόταν πιέσεις από τα βασικά νομίσματα με το EUR/USD να έχει επανέλθει 40 pips υψηλότερα μετά τα σχόλια στο 1.3840.

SHARE