Τετ-α-τετ Τσίπρα και Γιούνκερ για την τελική συμφωνία

ImageHandler (2)

Αντίστροφη μέτρηση για το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν που ξεκινάει στις 21:30 όπου θα βρεθεί μια σειρά εγγράφων και όχι μια ήδη αποκρυσταλλωμένη ενιαία πρόταση ενώ αύριο αναμένεται τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Την ίδια ώρα κορυφαία πηγή της ευρωζώνης με γνώση του περιεχομένου των τεχνικών διαπραγματεύσεων αλλά και των συζητήσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δήλωσε πως εκτιμά ότι «στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο».

Με την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group  και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία, είπε το στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στις συνομιλίες των δανειστών με την Ελλάδα. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη στις 18:30 οπότε θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ. Πάντως, η ίδια πηγή σημείωσε πως δεν βλέπει κάποιο Eurogroup μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πριν την 11η Ιουνίου, όπου και θα συνεδριάσει ξανά το Euroworking Group στη Μπρατισλάβα, και το Eurogroup της 18ης.

Τέλος, διευκρινίζοντας σχετικά με την πρόταση που θα συζητήσουν οι αρχηγοί στη συνάντηση τους, η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχει μια «ενιαία πρόταση» στο «τραπέζι», αλλά μια σειρά εγγράφων που έχουν υποβάλει όλες οι πλευρές.

 

TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα  Τετάρτη  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Tσίπρας και Γιούνκερ  είχαν χθες  επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους, σε συνδυασμό το προσχέδιο συμφωνίας που έχουν καταρτίσει οι δανειστές.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για συμμετοχή και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Πάμε με τη δική μας πρόταση στις συζητήσεις, που είναι ένα ενδιάμεσο κείμενο. Δεν απαιτούμε την εφαρμογή του προγράμματός μας εξ ολοκλήρου» σημείωναν με νόημα κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαβούλευση δεν θα γίνει με βάση αποκλειστικά την πρόταση των Θεσμών.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι μία πρόταση «πολύ καλύτερη από τη συμφωνία που προσέφεραν στον Σαμαρά οι δανειστές προ μηνών, αλλά μακριά φυσικά και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βασική κυβερνητική προσδοκία αφορά στο χρέος. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι ανεξάρτητα από το τι θα περάσει και τι όχι με βάση την τελευταία αξιολόγηση, σημασία έχει, το κείμενο της συμφωνίας ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

Σύμφωνα με άλλες  πηγές,  « η πρόταση αυτή δεν χωνεύεται, είναι χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη» και ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έστειλε ως πρόταση η ελληνική κυβέρνηση».

Στόχος πάντως της συνάντησης και των διαπραγματεύσεων, είναι να αναζητηθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο προσχεδίων, έτσι ώστε Ελλάδα και δανειστές να συμφωνήσουν στη σύνταξη ενός ενιαίου κειμένου συμβιβαστικής λύσης.

 

ΣΚΛΗΡΗ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

 

Μήνυμα στην Ελλάδα ότι είναι αυτή τώρα που πρέπει να αποφασίσει φέρεται να έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να εισχωρήσει σε λεπτομέρειες «πλατιάζοντας» αλλά τρεις φορές επανέλαβε ότι «η ευθύνη είναι στους Έλληνες».

Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.

 

SHARE