Τελευταίος έλεγχος της τρόικας στην Πορτογαλία (σ.σ. και στα δικά μας)

Η τρόικα άρχισε σήμερα, Τρίτη, στη Λισαβόνα τον τελευταίο έλεγχο του προγράμματος λιτότητας της Πορτογαλίας, η οποία ετοιμάζεται να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα και να γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που απαλλάσσεται επιτυχώς από την κηδεμονία των δανειστών της.

Η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης: «Αυτός δεν είναι ένας οποιοσδήποτε έλεγχος, είναι ο τελευταίος. Είναι η εξέταση που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την πολιτική και δημοσιονομική αυτονομία μας» δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Η πολυαναμενόμενη από τον πληθυσμό οριστική αποχώρηση αυτών τους οποίους στην Πορτογαλία αποκαλούν «άνδρες με τα μαύρα», δεν αναμένεται ωστόσο να οδηγήσει στον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια.

«Μια διευρυμένη δέσμευση υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι κρίσιμης σημασίας, για να εξασφαλισθεί ότι το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο και για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών» προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

SHARE