Τα χειρότερα έρχονται το 2015 για την Αργεντινή, λέει η Credit Suisse

Με την υποτίμηση του νομίσματός της τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι η Αργεντινή κατάφερε να βάλει “φρένο” στον ρυθμό υποχώρησης των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.

Οι αναλυτές της Credit Suisse, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτή η ανακούφιση θα είναι βραχύβια, καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση της Cristina Kirchner αντιμετωπίζει απλά τα συμπτώματα της κακής κατάστασης της αργεντίνικης οικονομίας, και όχι τις ρίζες των προβλημάτων.

Στο ηλεκτρονικό περιοδικό “The Financialist” της Credit Suisse ο αρθρογράφος Jens Erik Gould, επικαλούμενος έκθεση των αναλυτών της CS, Casey Reckman και Daniel Chodos, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν συσφίγγει αρκετά την δημοσιονομική της πολιτική ώστε να “δαμάσει” τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, που αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της Αργεντινής. Οι υψηλές δημόσιες δαπάνες και οι επιδοτήσεις τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή και σύντομα θα φέρουν ξανά την χώρα εκεί από όπου ξεκίνησε.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2014 πιθανότατα θα χρειαστεί μία ακόμα, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο. “Η προσέγγιση της κυβέρνησης φαίνεται ακόμα αυτοσχέδια και ασυντόνιστη, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες της για να εδραιωθούν οι προσδοκίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Επιπλέον, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της μείωσης των αποθεμάτων και άλλες στρεβλώσεις, που είναι συμπτώματα των οικονομικών ζητημάτων της Αργεντινής, και όχι την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών” αναφέρουν οι αναλυτές της Credit Suisse.

Ο “πραγματικός εφιάλτης” θα μπορούσε να προκύψει το 2015, σύμφωνα με την Credit Suisse, σε περίπτωση που τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα δεν επιτρέψουν στην Αργεντινή να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Ξανά. Αν και φέτος το χρέος της είναι διαχειρίσιμο, τα ομόλογα σε ξένο νόμισμα που ωριμάζουν το 2015 θα αυξήσουν το κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά 12,5 δισ. δολάρια. Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 56,4% των συναλλαγματικών αποθεμάτων που θα διαθέτει τότε η χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse.

SHARE