Εθνική Τράπεζα: Νέο σενάριο για την ενίσχυση των κεφαλαίων της

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newmoney, “το πράσινο φως για τις κινήσεις που θέλει να κάνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με την συγκέντρωση ποσού 2,3 δισ ευρω προκειμένου να ενδυναμωθεί κεφαλαιακά χωρίς όμως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έλαβαν χθες οι κ. Τουρκολιάς και Χριστοδούλου από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κ. Γκερτ Κούπμαν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επί της ουσίας συμφώνησε με τις 14 προτάσεις που ήδη έχει προκρίνει η ΕΤΕ και θα υποβάλλει στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η διοίκηση της τράπεζας ζητεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, επιδιώκοντας να έχει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και να επιτύχει καλύτερες τιμές στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεγιστοποιώντας το τελικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι πιέζουν οι όποιες κινήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο και το αργότερο μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πανευρωπαϊκού stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει επεξεργαστεί σειρά εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν μεταξύ άλλων θα είναι :

Η πώληση ακινήτων

Η έκδοση ομολογιακού δανείου

Η πώληση της Finasbank σε υψηλό ποσοστό εγχείρημα όμως που θεωρείται πολύπλοκο και χρονοβόρο. Το ποσοστό πώλησης δεν θα ξεπεράσει το 49%, εκφράζεται δε αισιοδοξία, ότι τα έσοδα και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σημαντικά καθώς η Τουρκική οικονομία δείχνει σημάδια ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει ταχύτατα.

Η έκδοση των περίφημων Cocos δηλαδη Contigent convertible Securities (μετατρέψιμων ομολόγων χρεογράφων) με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα Cocos θα εκδοθούν σε τιμές αγοράς έτσι ώστε να μην θεωρηθεί από τις Βρυξέλλες ως κρατική ενίσχυση. Επί της ουσίας δηλαδή θα τιμολογηθούν και εάν θέλουν ξένοι επενδυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Τα Cocos είναι μετατρέψιμα ομόλογα με συγκεκριμένο επιτόκιο – και εφόσον η τράπεζα έχει χαμηλότερο Tier 1, τότε αυτόματα μετατρέπονται σε μετοχές. Η έκδοση των Cocos προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο που ήδη εχει ψηφιστεί από την Βουλή.

Για την ακρίβεια προβλέπει “Με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων και διαδικασιών που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 6α, η κεφαλαιακή ενίσχυση παρέχεται μέσω της συμμετοχής του Ταμείου σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος με την έκδοση κοινών μετοχών ή με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible Securities) ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων που θα καλύπτονται από το Ταμείο. Το Ταμείο δύναται να ασκεί, να διαθέτει ή να παραιτείται των δικαιωμάτων του προτίμησης σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων των πιστωτικών ιδρυμάτων που αιτούνται την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης.”

Η διοίκηση της Εθνικής μετά μάλιστα και στη συνάντηση με τον Κούπμαν, θεωρεί ότι το ανακοινωθέν του Eurogroup που δίνει τα εύσημα για τις αυξήσεις κεφαλαίου στις δυο τράπεζες και ζητά από τις άλλες δύο να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις με ιδιώτες, δεν την δεσμεύει σε μια κατεύθυνση αύξησης κεφαλαίου με τη στενή έννοια του όρου”.

 

SHARE