Τα “μαζεύει” το Μαξίμου – Στόχος η ενιαία συμφωνία – Έκτακτη σύσκεψη

tsipras-maximouΣτο Μαξίμου συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, για την αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και την προετοιμασία εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα υπάρξει και συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χθες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για συμφωνία σε δύο φάσεις. 

Ωστόσο οι πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε, στην ομιλία του χθες στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τονίζουν στη συνέχεια ότι αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία.

Αντίθετα, προσθέτουν, η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist στις 15 Μαΐου 2015 για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

– Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

– Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

– Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

 

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

tsipras vouli2Περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση μετείχε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης.

Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις: Μια η τρέχουσα φάση, που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης, και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο, και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος.

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).

Πάντως, όπως τονίστηκε, οι κόκκινες γραμμές παραμένουν και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ενημέρωση που έγινε στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.

 

SHARE