Ταφόπλακα για επιχειρήσεις – εργαζόμενους η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

 

Καταστροφικές χαρακτηρίζει τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην Εστίαση, ο Σύνδεσμος των αλυσίδων  στον κλάδο και καλεί την κυβέρνηση να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση αλλά αντιθέτως να προχωρήσει στην εναρμόνιση του με το μέσο όρο του ΦΠΑ εστίασης, στην Ευρώπη και στη Ν. Ευρώπη που είναι αντίστοιχα 9% και 8%.
Με βάση τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές, ο σύνδεσμος σε επιστολή που απευθύνει στον πρωθυπουργό σημειώνει πως «ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό, καθώς δεν θα πλήξει μόνο τον κλάδο της εστίασης αλλά και το καταναλωτικό κοινό, το οποίο ήδη βιώνει με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια».
Όπως εκτιμάται η εφαρμογή του: δεν θα αποφέρει στο Κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει, της παραβατικότητας και της φοροδιαφυγής, φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί και στην προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ που κατέστρεψε τον κλάδο.
Θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση, θα οδηγήσει πάνω από 120.000 εργαζομένους στην ανεργία, με τις όποιες κοινωνικές και δημοσιονομικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται, επιβαρύνοντας τον ΟΑΕΔ με αρκετά εκατ ευρώ ανά έτος.
Επίσης θα προκαλέσει αύξηση τιμών και στα τουριστικά πακέτα, θα πλήξει τον τουρισμό μας αφού οι ανταγωνιστικοί προορισμοί έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ Εστίασης (Τουρκία 8%, Ισπανία 10%, Ιταλία 10%, Γαλλία 10%)

 

SHARE