Ταραχή από έγγραφο Βαρουφάκη – Βάζει τρικλοποδιά στη συμφωνία – Αποκάλυψη της Wall Street Journal

 

 

Δημοσίευμα-βόμβα φιλοξενεί η αμερικανική Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει παρουσιάσει έγγραφο στην Ευρωζώνη το οποίο έχει μεγάλες διαφορές από τα όσα έχουν συζητηθεί στο Brussels Group.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η WSJ το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% για το 2015, ενώ, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να το έχει δώσει σε ορισμένους από τους εταίρους του στην Ευρωζώνη.

Τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν προκαλέσει σύγχυση σε αξιωματούχους της Ευρωζώνης που μετέχουν στις συζητήσεις.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από τα όσα έχουν συζητηθεί σε τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες και επισημαίνουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο για μια οριστική συμφωνία.

Η έκθεση είναι 36 σελίδες και φέρει τον τίτλο «Greece’s recovery: A blueprint» (H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο), ενώ παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι (Μισέλ Σαπέν) και στην Ρώμη (Κάρλο Παντοάν), καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η εφημερίδα, και η ανταποκρίτρια της στις Βρυξέλλες, Βικτόρια Δενδρινού, η οποία υπογράφει το κείμενο, επισημαίνουν ότι ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για το έγγραφο μετά τη συνάντηση στη Μαδρίτη με τον Λουίς Ντε Γκίντο. Επίσης, δεν κατάφεραν να βρουν εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Τι περιλαμβάνει η 36σελιδη επιστολή

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι έχει δει το έγγραφο, το περιεχόμενο της επιστολής εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Ισως είναι ώρα να οραματιστούμε μια ελληνική ανάκαμψη προτού βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, πριν ξεκινήσει η ανάλυση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο είναι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί (π.χ. η ανεξάρτητη γενική γραμματεία εσόδων) υπάρχουν και άλλες που παρουσιάζουν πολλές διαφορές σε σχέση με ότι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια.

«Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιο του και τις συνεχείς “διαπραγματεύσεις”» τόνισε με νόημα αξιωματούχος της Ε.Ε για να προσθέσει ότι «Φαίνεται σαν ένα ωραίο πρόγραμμα για μη χώρα που δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά απλά θέλει να μην μείνει πίσω και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός».

«Αγκάθι» η πρόταση για την bad bank

Ενας από τους βασικούς τομείς στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές είναι η δημιουργία μιας bad bank, μιας «τράπεζας» που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.  «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» σχολιάζει σκωπτικά ο αξιωματούχος.

 

Προβλέπει ισχνή ανάπτυξη 0,1% για το 2015

Οπως σημειώνει η Wall Street Journal, το έγγραφο Βαρουφάκη προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,1% για τη φετινή χρονιά, τη στιγμή που η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για 0,5%. Την ίδια ώρα στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, Έλληνες αξιωματούχοι πιέζουν για μια υψηλότερη πρόβλεψη για ανάπτυξη από αυτήν που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει την θέση της κυβέρνησης.

Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις συζητήσεις, τόνισε.

Ωστόσο, όπως τονίζει η WSJ, άλλοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τη νέα παρέμβαση Βαρουφάκη και επισημαίνουν ότι ο «ανασχηματισμός» που έγινε στη διαπραγματευτική ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα έχει μειώσει την επιρροή του Γιάνη Βαρουφάκη. Εφόσον παραμείνει έτσι η ομάδα η επιστολή αυτή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

SHARE