Ταπί και ψύχραιμοι και οι φαρμακοποιοί – Δεν πληρώνει ο ΕΟΠΠΥ

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στα ταμεία των φαρμακείων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», κρούουν οι φαρμακοποιοί.

«Η αδυναμία πληρωμής του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων δημιουργεί ντόμινο ελλείψεων σε ολόκληρο τον κλάδο διακίνησης του φαρμάκου» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν έχει καταβάλλει στους φαρμακοποιούς τις οφειλές του Ιανουαρίου 2015, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ.
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η αγορά θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τον κ. Λουράντο να υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να βάλει στις άμεσες προτεραιότητές της το φάρμακο. «Αν τα φαρμακεία δεν εξοφληθούν δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα, που ήδη διαθέτουν στους ασφαλισμένους με πίστωση. Η ρευστότητα των φαρμακείων επιβάλλεται από τους κανόνες της αγοράς, γιατί αλλιώς, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα δίνουν φάρμακα στα φαρμακεία» εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου.

SHARE