Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοντά σε συμφωνία – Κλείνουμε τα αυτιά σε Κασσάνδρες

tsipras diaggelma

Ο πρωθυπουργός απηύθηνε έκκληση για ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα ενώ έκανε λόγο για κινδυνολόγους που μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα διαβεβαιώνοντας ότι σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά μισθοί και συντάξεις.

Μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έγινε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως: “Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολλές φορές οι δανειστές έχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους αλλά και ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες ακόμη και εντός των ευρωπαϊκών χωρών.  «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση σε όσους εδώ και τέσσερις μήνες προβλέπουν χρεοκοπία της χώρας.  «Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά μισθοί και συντάξεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία.

«Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά σε Κασσάνδρες και κινδυνολόγους» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:«Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».
«Καλή δύναμη παιδιά» ήταν η τελευταία φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν θα πρέπει να αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου.

Η  δήλωση του πρωθυπουργού

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα. Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία. Από εκεί και πέρα εγώ θελω ένα πράγμα να πω. Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις  μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε  και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια εικόνα, ψευδή εικόνα κινδύνου. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε στις τράπεζες, ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».

Στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία έγινε στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο γγ του ΥΠΟΙΚ Νίκος Θεοχαράκης,  ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο νέος γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Νίκος Φράγκος.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές πριν την 5η Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 307 εκατ. ευρώ.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Εντολή Μαξίμου στα τεχνικά κλιμάκια: Κλείστε τις εκκρεμότητες εντός “κόκκινων γραμμών”

maximouΝέος γύρος διαβουλεύσεων ξεκινά σήμερα στο Brussels Group, καθώς η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μπαίνει στην τελική ευθεία.  Εξάλλου χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών.

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές αφορούν το συνταξιοδοτικό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ΦΠΑ.

SHARE