ΕΤΕ – EUROBANK: ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΝΤΙΛ – ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΤΧΣ – ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

[UPD] Η μεγάλη ανατροπή: Οριστικό ναυάγιο στο ντιλ Εθνικής και Eurobank!

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την τρόικα να αλλαξει στάση για το θέμα αυτο. Εθνική και Eurobank προχωρούν σε δύο ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις που θα έχουν τελειώσει μέχρι τέλος Απριλίου.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση ΓΣ για την αύξηση κεφαλαίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Επίσης, και η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Τόσο η τύχη της Εθνικής όσο και η τύχη της Eurobank βρίσκονται στα χέρια της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς οι δύο τράπεζες, με επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλώνουν οτι δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν το απαραίτητο 10% των κεφαλαίων προκειμένου να μείνουν “ιδιωτικές”.

Η αποτυχία του ντιλ χρεώνεται από την αγορά, κυρίως, στην διοίκηση της Εθνικής η οποία “αναλώθηκε σε ανθυπολεπτομέρειες, μικρού βεληνεκούς κινήσεις και στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με κορυφαία στελέχη της Eurobank, εκθέτοντας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προφανώς δεν είχε την σωστή ενημέρωση και βρέθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς όπλα απέναντι στους τροϊκανούς”.

Ηδη άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Ένα από αυτά αναφέρει οτι η Εθνική θα συγχωνευτεί με την Proton Bank και την Τράπεζα Αττικής και η Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, το ΤΧΣ σχεδιάζει την ξεχωριστή πώληση των δύο τραπεζών σε ξένους.

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται πλέον εμφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ριζική ανατροπή του τραπεζικού τοπίου με πλήρη κυριαρχία σε αυτό των δανειστών που έδωσαν τα 50 δισ. ευρώ για να το ανακεφαλαιοποιήσουν.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής, διαβεβαίωσε πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

»Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

»Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

 

 

 

SHARE