ΤΡΟΙΚΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ

troikaΣχέδιο κατάργησης της τρόικας  εξετάζουν οι Βρυξέλλες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στόχος του σχεδίου είναι να περιοριστεί η αντίδραση, οργή και δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις διαρκείς αξιώσεις των δανειστών για νέα μέτρα και πρόσθετες περικοπές.

Η τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ειδική ομάδα δράσης (special task force), που θα προέρχεται από την Κομισιόν.

Η ομάδα αυτή, εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πραγματοποιεί διετείς ελέγχους αντί τριμηνιαίους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν ζητήσει νέο δάνειο. 

Όσον αφορά το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, οι Βρυξέλλες  έχουν καταστήσει σαφές προς την ελληνική πλευρά πως θα λάβει νέα ελάφρυνση, αρκεί να προχωρήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

“Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους της, ως αντάλλαγμα – ανταμοιβή για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει”, εξηγούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

SHARE