ΒΟΥΛΗ: ΤΑ ΜΑΖΕΨΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΕΚΡΟΥΣΕ Ο Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

 

Βουλή: Απερρίφθη η πρόταση μομφής - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίασηUPD: ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ αφού δεν έγινε δεκτή η δεύτερη πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Προέδρου Ε.Μειμαράκη, που τον “κατηγορούσε” ότι απεφάνθη κατά της πρώτης πρότασης που υπέβαλλε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Α.Τσίπρας κατήγγειλε το Προεδρείο για “πραξικόπημα”.«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα πραξικόπημα μια δημοκρατική εκτροπή, για να μη συζητηθεί η ουσία του πολυνομοσχεδίου. Ως εκ τούτου δεν την αναγνωρίζουμε και δεν την νομιμοποιούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ έχει να κάνει με τον κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι ΣΕ ΗΜΕΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ δεν μπορεί να συζητηθεί ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

 

Προηγήθηκε μεγάλη κόντρα του Α.Τσίπρα με τον Ε.Βενιζέλο, ο οποίος σήκωσε όλο το βάρος της κυβερνητικής θέσης ότι ΑΠΟΨΕ πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, καθώς την Τρίτη το eurogroup αποφασίζει στην Αθήνα την εκταμίευση της δόσης που οφείλουν οι πιστωτες στην Ελλάδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΠΟΨΕ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

KAΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ! Πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζοντας τον «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών». Η συνεδρίαση της Βουλής διοεκόπη στις 16.45.

Η πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διήμερη καθυστέρηση τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η το Προεδρείο της Βουλής με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας θα απορρίψει  την πρόταση με το σκεπτικό ότι δεν έχει παρέλθει το 6μηνο που απαιτείται με βάση τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Θα σημειωθεί επίσης ότι εάν υιοθετηθεί η άποψη πως οι δύο προτάσεις είναι διαφορετικές και άρα πρέπει να γίνει αποδεκτή η νέα, τότε θα οδηγηθεί το πολιτικό σκηνικό σε πλήρη εκτροπή καθώς κάθε δύο ημέρες 50 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καταθέτουν προτάσεις μομφής για όλους τους υπουργούς. Με τον τρόπο αυτό για περισσότερες από 150 ημέρες η Βουλή θα εγκλωβιστεί σε σχετικές συζητήσεις.

«Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας» αναφέρει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι «με την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ».

“Τσίμπησε” ο Δ. Σταμάτης

Μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, το λόγο πήρε αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει «δεκτή την πρόκληση» και ζητά να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Χαρακτήρισε δεν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτική των προθέσεών του. «Την Τρίτη στην Αθήνα θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα για να μας δώσουν λεφτά. Και εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να μην μας τα δώσουν», είπε ο κ. Σταμάτης.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Η πρόταση δυσπιστίας: 

“Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Αθήνα 30-3-2014

Το τραπεζικό σύστημα, μέρος του τριγώνου της διαπλοκής μαζί με τα ΜΜΕ και την επιχειρηματική ελίτ, υπήρξε η ραχοκοκαλιά ενός ψευδεπίγραφου μοντέλου ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο οδήγησε τη χώρα στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και την χρεοκοπία.

Από το 2010 και μετά το ελληνικό δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι, στήριξαν το τραπεζικό σύστημα με 200 δις ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις. Παρά τον πακτωλό των χρημάτων προς τις τράπεζες, αυτές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας, πολλαπλασίασαν την κρίση, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές τάξεις.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds. Με το παρόν νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της οικονομίας, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Με αυτή την ενέργεια εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες. Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτίσης τους. Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες απώλειες δημοσίου χρήματος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την νομιμότητα τέτοιων πράξεων.

Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται, με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.

 ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι δεν είναι μόνον αυτουργός του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας, αλλά και από τους κύριους υπεύθυνους της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενώ με αφορμή το πολυνομοσχέδιο είπε ότι «ξεπερνάει κάθε προηγούμενο», καθώς «φέρνει νόμο που θα υποθηκεύει το μέλλον και εμείς εδώ θα είμαστε ΄΄ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώνουμε΄΄».

SHARE