ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Μ.ΣΑΛΛΑ: Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων – Δεν υπάρχει τρόπος απεμπλοκής από το Μνημόνιο χωρίς συνέπειες – Να κοιτάξουμε μπροστά

Την ανάγκη συγχωνεύσεων των εταιρειών η οποία θα επιφέρει επιχειρήσεις εθνικούς πρωταθλητές καθώς και την ανάγκη παραγωγής για τη διεθνή αγορά τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

«Οι τράπεζες ασφαλώς και δίνουν χρήματα στην οικονομία αλλά δε μπορούν να αυξάνουν τη χρηματοδότηση σε εταιρείες των οποίων ο τζίρος συστηματικά μειώνεται και δεν έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους».

“Πρέπει ως τράπεζες να προστατεύουν τα χρήματα των καταθετών τους καθώς αν οποιοσδήποτε ζητούσε δάνεια τα έπαιρνε χωρίς κριτήρια τότε οι τράπεζες θα κατέρρεαν και οι καταθέτες θα έχαναν τα χρήματά τους με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία”.

Η εταιρείες αναχρηματοδοτούνται συνεχώς από τις τράπεζες με προτεραιότητα μάλιστα σε επιχειρήσεις και τομείς από τους οποίους θα προκύψει η ανάκαμψη της οικονομίας όπως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και γενικότερα μονάδες μικρές ή μεγάλες που έχουν δυναμισμό και προοπτική.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μιλώντας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Σάλλας λέει χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, με σκοπό τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία δράσης για την ισχυρότερη συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου, θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σ” αυτή την αύξηση κεφαλαίου.»

Όσον αφορά τα 6,4 δισ. ευρώ που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναφέρει πως το ποσό αυτό είναι υπερβολικό καθώς οι υπολογισμοί έγιναν με μία πολύ αυστηρή προσέγγιση του θέματος. Σχολιάζοντας το αίτημα του ΔΝΤ για περισσότερα χρήματα προσθέτει: «Η συζήτηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες αφορά τους εποπτικούς φορείς την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους επενδυτές που αξιολογούν για να επενδύουν ή όχι σε μια τράπεζα. Πρέπει να αφήσουμε να κρίνουν την εκτίμηση της ΤτΕ οι αγορές».

 

ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΡΕΩΝ

Σε ερώτηση αν υπάρχει διάθεση για ρύθμιση, διαγραφές δανείων ο κ. Σάλλας τόνισε τη διαχρονική βοήθεια των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάτι που ισχύει και σήμερα με συνεχείς διευκολύνσεις που γίνονται σε αυτούς που είχαν συνέπεια και τώρα έχουν ανάγκη.

 

ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ

Μιλώντας για το ευρώ δήλωσε χαρακτηριστικά «Το ισχυρό νόμισμα δεν είναι εμπόδιο, είναι προνόμιο και ασφάλεια. Φανταστείτε να είχαμε ένα ασθενές νόμισμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες της διεθνούς κρίσης. Δε θα έμενε τίποτα όρθιο»

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: «Είμαστε οικονομικά και νομικά δεσμευμένοι”

«Είμαστε οικονομικά και νομικά δεσμευμένοι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», αναφέρει για το μνημόνιο και προσθέτει «δεν υπάρχει πολιτικός τρόπος απεμπλοκής χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος είναι οικονομικός και προϋποθέτει να εξακολουθήσουμε να παράγουμε πλεονάσματα και να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς.»

ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Παράλληλα τονίζει πως «Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν. Πρέπει όλοι να δούμε το μέλλον. Πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης ευνοώντας τις επενδύσεις και την επιστροφή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.»

«Το γεγονός ότι δύο ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και ότι πλέον η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές χρήματος δείχνει τη βαθμιαία επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για την ελληνική οικονομία…

SHARE