ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ – ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 1,1%-2,5% ΠΡΟ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ – ΤΟ 68,9% ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Τρεις δημοσκοπήσεις των εταιρειών MARC, ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ και VPRC δείχνουν στην πρόθεση ψήφου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ από 1,1%  έως 2,5%. Στη δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ, που περιλαμβάνει και ημέρες έρευνας μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, φαίνεται ότι η μικρή, πριν το βίντεο, διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται. Από τις τρεις δημοσκοπήσεις, στις δύο, τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και στην άλλη, το ΠΟΤΑΜΙ.

Σημαντικό: Για την σημερινή κυβέρνηση  οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 61,5% εκφράζουν την αρνητική γνώμη τους και μόλις το 21,7% εκφράζεται θετικά. Αρνητική όμως  είναι και η άποψη της κοινής γνώμης για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 68,9% δεν πιστεύει ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC

Δημοσκόπηση της MARC για την Ελευθεροτυπία,  από τις 27-31 Μαρτίου σε 1106 νοικοκυριά δείχνει ότι
«αν είχαμε σήμερα ευρωεκλογές,  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα με ποσοστό 21,8%, ενώ ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 19,7%, η Χρυσή Αυγή με 7,6%, το Ποτάμι με 6,4% , το ΚΚΕ με 5,2% , η Ελιά με 4,3%, οι ΑΝΕΛ με 4,2% ,η ΔΗΜΑΡ με 3,1% , ο ΛΑΟΣ με 1,5%,  οι Οικολόγοι με 1,4%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Οι αναποφάσιστοι μαζί μετα λευκά-άκυρα φτάνουν σε ένα πσοσοστό 23,8%.
– Απαισιόδοξο γθια τις εξελίξεις το 73% των ψηφοφόρων.
Για την σημερινή κυβέρνηση  οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 61,5% εκφράζουν την αρνητική γνώμη τους και μόλις το 21,7% εκφράζεται θετικά.

Αρνητική είναι και η άποψη της κοινής γνώμης για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 68,9% δεν πιστεύει ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική.

– Στην ερώτηση «με τις απόψεις ποιου πολιτικού αρχηγού συμφωνείτε περισσότερο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας», το 22,7% δηλώνει οτι συμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα, το 21,6% με τον Αντώνη Σαμαρά και ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 4,7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,2%, ο Πάνος Καμμένος με 4%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος 3,6%, ο Σταύρος Θεοδωράκης 3,2% και ο Ευ. Βενιζέλος με 3%.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ METRON ANALYSIS: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ

Η μεγάλη έρευνα της Μetron Analysis που άρχισε στις 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου  να προηγείται με ποσοστό 19,5% έναντι 18,4% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται με 10,4% το Ποτάμι και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,8% , ΚΚΕ με 4,5% η ΕΛΙΑ( ΠΑΣΟΚ) με 4,3% οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,7% η Δημοκρατική Αριστερά με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,7%.

 

Πριν και μετά το θέμα Μπαλτάκου

Στην 1η φάση της έρευνας που διεξήχθη πριν απο τις αποκαλύψεις της ΧΑ για την συνομιλία Κασιδιάρη -Μπαλτάκου ( ως το Σάββατο 29 Μαρτίου) η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 25,0 ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% , η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) 5,8% οι ΑΝ.ΕΛ 3,9% η Χρυσή Αυγή 7,3% , η ΔΗΜΑΡ 2,9% το ΚΚΕ 6,9% το Ποτάμι 15% .

Η πόλωση που ακολούθησε τις αποκαλύψεις όπως δείχνει η έρευνα ( από τις 30 Μαρτίου) δεν άλλαξε τα πράγματα για την ΝΔ που από το 25% ανέβηκε μόλις στο 25,1%.

Αλλαξε όμως την εικόνα κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ που «τσίμπησε» 2,3% και απο το 25,4 % ανέβηκε στο 27,7%.

Η Χρυσή Αυγή επίσης κέρδισε 1,2% και  η ΔΗΜΑΡ που επίσης κέρδισε 1,6% και απο το 2,9% στο 3,5%.

Υποχώρησαν , το ΚΚΕ απο το 6,9% στο 5,3% , το Ποτάμι απο το 15 στο 13,3% , οι ΑΝΕΛ στο 3.5% απο το 3,9%

Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26,5% έναντι 25,1% της Ν.Δ. Ακολουθεί το Ποτάμι με 14,2% , η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΚΚΕ με 6,1% η ΕΛΙΑ(ΠΑΣΟΚ) με 5,8% οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,7% η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και ο ΛΑΟΣ με 1,35.. « Αλλο » επιλέγει το 6,2% .

Στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει ποσοστό απο 35- 45%  και η ΝΔ απο  33- 35%

Σε συντηρητική κατεύθυνση η κοινωνία

Η έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι η κοινωνία έχει υπερβεί το σχήμα « αριστερά- δεξιά» και δεν θεωρεί ότι περιγράφει με ικανοποιητικό τρόπο τις διαφοροποιήσεις του σήμερα.

Ειδικότερα:

Στο ερώτημα «οταν θέλετε να περιγράψετε τον εαυτό σας ποιο σχήμα θα λέγατε ότι σας διευκολύνει περισσότερο αριστερά- δεξιά ή Προοδευτικός – Συντηρητικός», το 52% απαντά το σχήμα προοδευτικός – συντηρητικός και το 32% επιλέγει το σχήμα αριστερά – δεξιά.

Το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σχήμα Αριστερά – Δεξιά δεν περιγράφει πλέον ικανοποιητικά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και μόλις το 14% θεωρεί ότι τις περιγράφει.

Επίσης στο ερώτημα ποια είναι η ιδεολογική κατεύθυνση της ελληνικής κοινωνίας : αριστερά κέντρο ή δεξιά

*το 31% λέει δεξιά

*το 29% προς αριστερά

* το 27% προς το κέντρο

Πάντως η ιδεολογική κατεύθυνση της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά στο σχήμα Πρόοδος- Συντήρηση κλίνει προς Συντηρητική κατεύθυνση όπως εκτιμά το 50% ,σε προοδευτική το 20% και σε πραγματιστική το 19%

Αρχηγό και σχηματισμό να την εκφράσει αναζητεί η  Κεντροαριστερά 

Απαισιόδοξοι ότι οι υφιστάμενες κινήσεις και τα πρόσωπα μπορούν να ανασυντάξουν το χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ πλήρη σύγχυση για το που πρέπει να τοποθετήσουν το Ποτάμι

Με βάση τα παραπάνω το 66% δεν εμπιστεύεται τις προσπάθειες και τις πολιτικές κινήσεις ( Ποτάμι , ΕΛΙΑ , ΣΥΡΙΖΑ , ΔΗΜΑΡ , Αλλο) για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και του κέντρου και μόλις το 17% πιστεύει ότι κάποια απ αυτές μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτού του χώρου.

Στο ερώτημα που τοποθετείτε το Ποτάμι στην κλίμακα Αριστερά Δεξιά το 30% το εντάσσει στην Κεντροαριστερά , δεν γνωρίζει δεν απάντα το 23% στο κέντρο 20% στην Κεντροδεξιά 9% στην Αριστερά 8% στη δεξιά 5% , τίποτα απο τα παραπάνω 5%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «Κανένας»

Στο ερώτημα ποιος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται με 29 % έναντι 15% του Αλέξη Τσίπρα . Αλλά την «κυριαρχία» έχει η απάντηση «Κανένας» που συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Metron Analysis το Φεβρουάριο ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποστεί υποχώρηση των 7 μονάδων ( απο το 36 στο 29) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 2 μονάδων ( από το 17 στο 15)

Δημοτικότητες Αρχηγών

Στις δημοτικότητες ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται «στήθος με στήθος» σε ότι αφορά τις αρνητικές αλλά και τις θετικές γνώμες που συγκεντρώνουν

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 63% αρνητικές γνώμες και 37 % θετικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας 64% αρνητικές και 35% θετικές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 81% αρνητικές και μόλις 19% θετικές γνώμες , στο 61% οι αρνητικές γνώμες για τον Φώτη Κουβέλη και 37% οι θετικές. Ο Δ. Κουτσούμπας συγκεντρώνει 52% αρνητικές και 26% θετικές

Ισοζύγιο για τον Σταύρο Θεοδωράκη με 44% αρνητικές και 42% θετικές γνώμες.

 

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ VPRC: ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ +2,5% Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ  ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ

Σημαντικό προβάδισμα 2,5% δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ, νέα δημοσκόπηση της VPRC.

Συγκεκριμένα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει 27,5% έναντι 25% της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 11%, ενώ τέταρτο φιγουράρει «Το Ποτάμι» με 7,5%.

Σύμφωνα με το newsit.gr, η δημοσκόπηση έγινε στις 1 και 2 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων και δεν αποτυπώνεται η αντίδραση των ψηφοφόρων για την υπόθεση Μπαλτάκου.
dimoskopisi1

SHARE