ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “Στενό μαρκάρισμα” από τους ελεγκτές της BlackRock

bankΤα στελέχη των συστημικών τραπεζών παραδίδουν με αμείωτο ρυθμό στοιχεία στην BlackRock στα πλαίσια του ελέγχου που διενεργεί η τελευταία πριν ξεκινήσει η διαδικασία των «τεστ αντοχής» από τα οποία θα προκύψουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το …στενό “μαρκάρισμα” των ελεγκτών της BlackRock έχει ενοχλήσει τους Ελληνες τραπεζίτες. Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος είπε στο ΕΘΝΟΣ: «Η δουλειά μας είναι να δίνουμε δάνεια, όμως αντί γι’ αυτό, το μόνο που κάνουμε το τελευταίο διάστημα είναι να δίνουμε report στην BlackRock και την τρόικα», θυμίζοντας πως οι δανειστές έχουν τοποθετήσει επιτρόπους στις συστημικές τράπεζες.

Οι ελεγκτές της Blackrock βρίσκονται καθημερινά στις τράπεζες και ζητούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε δάνειο που έχει ρυθμιστεί, για την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ ελέγχουν και όλες τις υποχρεώσεις του τόσο μέσω της «μαύρης» όσο και της «λευκής» λίστας» του Τειρεσία.

Οι τράπεζες τους έχουν παραδώσει, ακριβή και αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των προβληματικών δανείων, δηλαδή επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ τα στοιχεία που ζητούν οι ελεγκτές, αφορούν ακόμα και τα δάνεια των οποίων οι δόσεις βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 60 ημερών.

Αξιολόγηση σε τρεις φάσεις

Η πρώτη φάση, που αφορά την αξιολόγηση των μοντέλων που έχουν ακολουθήσει οι ελληνικές τράπεζες στις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων δανείων, ολοκληρώνεται σύντομα.

Η δεύτερη φάση της αξιολόγησης έχει να κάνει με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Τα αναλυτικά δεδομένα αυτών των χορηγήσεων θα πρέπει να έχουν δοθεί στους ελεγκτές της BlackRock μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Και μετά έρχεται η τρίτη φάση αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δάνεια θα ταξινομηθούν, ανά κατηγορία (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) και ανά χώρα.

Στη συνέχεια η BlackRock, αφού θα έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της, θα αρχίσει τη διενέργεια των «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γίνουν με βάση δύο σενάρια, ένα φυσιολογικό και ένα ακραίο όσον αφορά τις παραδοχές για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματά τους θα τα γνωρίζουμε στο τέλος Νοεμβρίου.

SHARE