ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Ανησυχούν πως μετά την Κύπρο είναι η σειρά τους να μπουν στο …κουρείο

Έντονη ανησυχία υπάρχει στην Σλοβενία για τις επιλογές που ακολουθεί η Ευρωζώνη, καθώς ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει επισφάλειες, κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 7 δισ. ευρώ (20% του σλοβενικού ΑΕΠ).

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Σλοβενίας, Φραντς Άρχαρ, εκτιμά πως η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς δανεισμού, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας πρέπει να δράσει το ταχύτερο για να βοηθήσει τον τραπεζικό της τομέα.

«Νομίζω ότι διαπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο λάθος», δήλωσε ο κ. Άρχαρ, πρώην διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας, αναφερόμενος στην πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Από τη μία πλευρά, προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, με τρεις πυλώνες και ασφάλιση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά οι ίδιοι άνθρωποι την απορρίπτουν στην περίπτωση μιας μικρής χώρας, με έναν μεγάλο τραπεζικό τομέα έστω», σημείωσε.

Οι αρχές στη Λιουμπλιάνα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν, ως το Σεπτέμβριο μια «κακή τράπεζα», η οποία θα απορροφήσει όλες τις επισφάλειες από το ενεργητικό των σλοβενικών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα επιτρέψει την έναρξη μιας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του τομέα.

SHARE