ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΜΠΑΡΑΖ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΑΠΟ S&P KAI MOODY’S

Η S&P ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διατηρεί την αξιολόγηση «CCC+» στις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις, καθώς παραμένουν οι αβεβαιότητες σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκές αρχές θα παραμείνουν δεσμευμένες στην παροχή ρευστότητας και στην κεφαλαιακή στήριξη των  τραπεζών.
Σύμφωνα με τον οίκο οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν κεφαλαιακή στήριξη.
Οι εκροές συνεχίστηκαν Μάρτιο και Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να βασίζονται όλο και περισσότερο στον ELA για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ σημειώνεται ότι  οι εκροές θα συνεχιστούν λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας.ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ OΙΚΟ MOODY’S

Σε «παρακολούθηση» για πιθανή υποβάθμιση θέτει τις αξιολογήσεις επτά «πακέτων» τιτλοποιημένων ομολόγων (ABS) και ομολόγων που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια (RMBS), αλλά και δύο προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων o o;ikow Moody’s.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η απόφαση του οίκου «αντικατοπτρίζει» την υψηλή πιθανότητα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές.

Παράλληλα η παραπάνω αβεβαιότητα ενισχύει και τον κίνδυνο να υπάρξει «πάγωμα» στη διακίνηση καταθέσεων ή άλλων μορφών κεφαλαίων, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Victor Constancio

      “Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος της Ελλάδας, η επιβάρυνση που θα προκύψει για τις Ελληνικές τράπεζες, αν αυτό τις καταστήσει αφερέγγυες και χωρίς ασφαλείς χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις, θα τις αναγκάσει να περιορίσουν (scale down) τις δραστηριότητές τους”. Πάντως για την ώρα, οι ελληνικές  τράπεζες  είναι  φερέγγυες.

 Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Victor Constancio, στη Ευρωβουλευτή της Ελιάς, Εύα Καϊλή σε ερώτησή της στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 20 Απριλίου.

Η Ευρωβουλευτής ζήτησε δύο κρίσιμες διευκρινήσεις τόσο αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και στο ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος. Ειδικότερα ως προς το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος η κα. Καϊλή ρώτησε αν θα επιβληθούν στις τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital and credit controls). Η απάντηση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των Ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πως η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Constancio απάντησε ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

SHARE