ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με το βλέμμα στην χρηματοδότηση υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

BANK 123Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των τραπεζών που ήδη τρέχει και την διευθέτηση των προβληματικών δανείων – με στόχο να μην αποτελέσουν ξανά απειλή για τις κεφαλαιακές αντοχές του τραπεζικού συστήματος – οι τράπεζες θα στρέψουν την προσοχή τους στην χρηματοδότηση υγιών, εξωστρεφών και κατά προτίμηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μόλις αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στο ζήτημα της ρευστότητας, με τη σταδιακή επανασύνδεση με τις αγορές χρήματος και την επιστροφή και άλλων καταθέσεων στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να κινηθούν δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα κριτήρια δανεισμού θα είναι αυστηρά μεν, όμως οι τράπεζες ήδη δείχνουν τον νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν έχοντας λανσάρει προγράμματα δανειοδότησηςτα οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται προϊόντα ελκυστικά στις διεθνείς αγορές.

Μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και του ελληνικού Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΕΤΕΑΝ), έχουν δημιουργηθεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αν βοηθήσει και η οικονομία τότε το νέο “μοντέλο αναπτυξης” που επέλεξαν οι τράπεζες για την επόμενη μέρα θα αρχίσει να στηρίζει με την σειρά του την πραγαμτική οικονομία, να παρέχει ρευστότητα και να γίνεται αντιληπτό στην αγορά.

 

SHARE