ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα χρειαστούν ή όχι νέα κεφάλαια; Αντικρουόμενες εκτιμήσεις

Δύσκολα μπορεί να πάρει κανείς μια σαφής και σίγουρη απάντηση για το εαν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν προσεχώς νέα κεφάλαια καθώς εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις από πλευράς αναλυτών σε ότι αφορά τις ανάγκες τους.

Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προβούν στην έκδοση νέων μετοχών, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. 

Η αμερικανική τράπεζα δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της ανάπτυξης του κλάδου, κυρίως λόγω της ενίσχυσης σε μακροοικονομικό επίπεδο και των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο. 

Υπενθυμίζεται πως και το ΤΧΣ τον περασμένο μήνα εκτιμούσε από την πλευρά του πως δεν θα χρειαστεί να εισφέρει με περισσότερα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες μετά τα ευρωπαϊκά stress tests.

Ωστόσο, χθες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστήριξε πως οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι τράπεζες περιμένουν με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κανένα ασφαλές.

 

SHARE