ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επόμενη μέρα των stress tests

STRESS TESTΣτην επόμενη μέρα των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες  στρέφεται το ενδιαφέρον, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου. 

Πολλές οι φήμες και οι εκτιμήσεις, για τα αποτελέσματα, καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι η άσκηση αντοχής θα δείξει  μικρές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ άλλοι τις τοποθετούν υψηλότερα, στα 4-5 δις. ευρώ.
Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα θα εξαρτηθούν από τις παραμέτρους οι οποίες θα κρίνουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
 
Ναι μεν τα stress tests αποτελούν ένα κρίσιμο θέμα, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς  θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι η τελευταία κίνηση εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να υλοποιήσει τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από  τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Επισημαίνουμε ότι το bankwars έχει μεταδώσει από τη στήλη moneytalks, ότι με τα stress tests του φθινοπώρου, το…πουλόβερ του τραπεζικού «συστήματος» ξηλώνεται και πάλι, γεγονός που θα οδηγήσει στη μεγάλη αλλαγή – έκπληξη, που θα οδηγήσει τις τράπεζες στην επόμενη ημέρα. Το bankwars έχει επισημάνει ότι: « Στη δομή του τραπεζικού συστήματος κρύβεται μία πολύ μεγάλη έκπληξη. Σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι. Σημασία έχει, πως όταν αυτή θα συμβεί, θα ξεκινήσει και η περίοδος πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της υγιούς χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Εννοείται, ότι με την «έκπληξη» αυτή, θα βγουν και καλά χρηματιστηριακά κέρδη (από εκεί που κανένας δεν τα περιμένει…)»…

 

…Όσο περνάνε οι μέρες, όλο και αυξάνονται οι πιθανότητες να βγάλουν υψηλό λογαριασμό κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες τα stress tests. To θέμα, όσο και αν κάποιοι το προσδιορίζουν ως «πολιτικό», καθόλου πολιτικό δεν είναι…

...Όλη η αγορά στην Ελλάδα γνωρίζει ότι οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά για να δανείσουν όπως πρέπει την οικονομία και τα νοικοκυριά. Πας στην τράπεζα και αντί να πάρεις, σου λένε ….τι μας έφερες. Όλη επίσης η αγορά γνωρίζει ότι οι… σκελετοί υπερδανεισμένων, κόκκινων επιχειρηματικών δανείων (κυρίως) δεν έχουν βγει σε όλη τους τη….μεγαλοπρέπεια από τα ντουλάπια. Για παράδειγμα, ουκ ολίγοι επιχειρηματίες που έχουν ρυθμίσει τυα δάνειά τους και φαίνονται…καθαροί, έχουν πάψει να πληρώνουν και πάλι τα …ρυθμισμένα.

Συμπέρασμα: Ούτε την ελληνική οικονομία συμφέρει, αλλά ούτε και τις ίδιες τις τράπεζες ως επιχειρήσεις, να συνεχιστεί αυτό το κρυφτούλι που παίχτηκε τους προηγούμενους μήνες με τα κρυμμένα κάτω από το χαλί σκουπίδια, προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν οι μέτοχοι ή προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να …τα μαζέψουν…

Δυστυχώς, ο χρόνος περνά και …το σκουπιδιάρικο δεν έχει δουλέψει όπως θα έπρεπε. Άρα, αυτό που δεν έγινε με το καλό, μάλλον θα γίνει …με το στανιό.

...ΕΚΤ και κυρίως ΔΝΤ, δεν θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτό το μοντελάκι. Και για παράδειγμα, θα ζητήσουν από τις τράπεζες να αποτιμήσουν τα ακίνητα που τους έχουν δώσει για κάλυμα οι επιχειρηματίες δανειολήπτες, σε νορμάλ τιμές. Αυτό σημαίνει ότι και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη ή στον λογαριασμό του στο εξωτερικό, αλλά και ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Συμπέρασμα: Το …παστόψαρο τελείωσε….

 Μη φανταστείτε και μην πιστεύετε πως θα έλθει η καταστροφή του σύμπαντος κόσμου, αν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν σωστά…

Οι τράπεζες, δεν έχουν δημιουργηθεί για να …κονομάνε μερικές δεκάδες παλαιών μετόχων καλύπτοντας άλλους τόσους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που …λιάζονταν τα προηγούμενα χρόνια στη Μύκονο ή έστηναν επιχειρήσεις media για να λιβανίζουν …

 ...Οι τράπεζες υπάρχουν ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, διαχειριζόμενες τις καταθέσεις, αποδίδοντας ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ στους μετόχους τους. Υπάρχουν για να δημιουργούν το αύριο και όχι να …τρώνε το χθες….

 ...Αυτές τις τράπεζες θέλουμε και αυτές οι τράπεζες θα προκύψουν, μετά από τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Λεφτά υπάρχουν και εδώ και στο εξωτερικό και είναι έτοιμα …να μπουν.

ΥΓ: Δεν φταίνε «οι κακοί τραπεζίτες» που φαλίρισε το κράτος και φαγώθηκαν με το PSI τα κεφάλαια. Παρά τις αδυναμίες τους και τις …φιλίες τους, οι Έλληνες τραπεζίτες ήταν από τους καλύτερους διεθνώς. Δυστυχώς, έφθασε η ώρα να πληρώσουν και αυτοί προσωπικά, όπως όλοι οι Έλληνες το φαλιμέντο της χώρας, για το οποίο είναι εν πολλοίς, συνυπεύθυνοι, όντες κοντά σε όλες τις πολιτικές εξουσίες που οδήγησαν στην πτώχευση. Έκαναν βέβαια και δύο μεγάλα λάθη, το εξής ένα: Δεν πέταξαν νωρίς, από το …παράθυρο το υπέρβαρο φορτίο των στενών τους φίλων…

 

SHARE