ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εκτιμήσεις BofA Merrill Lynch για τα αποτελέσματα β΄ 3μήνου

Trapezes ellhnikesΘετικές τάσεις εκτιμά η Bank of Αmerica Merrill Lynch ότι θα εμφανίσουν οι τράπεζες στο β΄ τρίμηνο αναφορικά με το κόστος χρηματοδότησης, τη διαμόρφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη βελτιστοποίηση του κόστους.

Ο οίκος σημειώνει ότι μόνο η ΕΤΕ θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο, ενώ συμπληρώνει πως όλες οι εποικοδομητικές εξελίξεις έχουν αποτιμηθεί από την αγορά και στο επίκεντρο τον επόμενο καιρό θα βρίσκονται τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ.

Ο οίκος αναμένει για το σύνολο του κλάδου, αύξηση 4% σε τριμηνιαία βάση στα λειτουργικά έσοδα, προβλέπει ότι τα κόστη θα παραμείνουν αμετάβλητα και 7% μείωση στο τρίμηνο για τις προβλέψεις. Το κόστος κινδύνου αναμένεται μειωμένο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αν και παραμένει αυξημένο στο 2% – 3,3% ανά τράπεζα, με το υψηλότερο ρίσκο στην Eurobank και το χαμηλότερο στην ΕΤΕ.

Οι καθαρές ζημιές για την Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθουν στα 72 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, στα 54 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 176 εκατ. ευρώ για την Eurobank ενώ περιμένει μόνο η ΕΤΕ να ανακοινώσει καθαρά κέρδη της τάξης των 18 εκατ. ευρώ.

Η Bank of Αmerica Merrill Lynch πιστεύει ότι στα conference calls που θα ακολουθήσουν των αποτελεσμάτων, οι διοικήσεις των τραπεζών θα επικεντρωθούν στην ποιότητα του ενεργητικού τους και στις τάσεις αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο οίκος παραμένει “neutral” και βάσει του βασικού του σεναρίου, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν να εκδώσουν παραπάνω μετοχές μετά τα stress test.

SHARE