ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “Έχουν επαρκή ρευστότητα” δηλώνει ο Γ.Βαρουφάκης – Συμφωνία γιοκ στις 24 Απριλίου

 

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή επίπεδα ρευστότητας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, από το βήμα του 20ου Banking Forum, στο οποίο ήταν κεντρικός ομιλητής.

«Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητικά, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αφού ήδη παρατηρείται σύγκλιση θέσεων.

Ωστόσο και ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνει πως η συμφωνία δεν θα προκύψει στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου.

«Οι ευρωπαϊστές έχουμε ένα όνειρο και αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει πως αποτελεί «επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού η Ελλάδα να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης».

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για τη δόση», τόνισε.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν λάθος με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος του εγχώριου προϊόντος. Σήμερα χρειάζονται τρία πράγματα και αυτά ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση κυβερνά.

1. Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πάντα θετικό καθώς δεν έχουμε το δικαίωμα να περάσουμε εκ νέου στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων.

2. Ένα επενδυτικό πακέτο το οποίο κατά τη άποψη του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να περνά κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα.

3. Βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν δεν υπάρχει πιστωτική επέκταση στον τραπεζικό τομέα και την ίδια στιγμή το δημόσιο να αδυνατεί να κάνει τις επιστροφές που πρέπει και πιέζει γραφειοκρατικά τον εξαγωγικό τομέα.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Επίσης, μέγα ζητούμενο σύμφωνα με τον Βαρουφάκη είναι η μεταρρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων. «Χρειάζεται παρέμβαση, όχι κρατική αλλά ευρωπαϊκή. Μάλιστα αυτό το θέμα απασχολεί τώρα τις συζητήσεις στο Παρίσι», σημείωσε.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες καλά αλλά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι μεγάλο και δεν τις αφήνει να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Πρέπει να γίνει μια Bad Bank κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας και να χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. ευρώ που ήταν στο ΤΧΣ και σήμερα είναι στο EFSF. Όσο αργούμε να το κάνουμε τόσο θα αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα κάτι που συζητάται ήδη από τους Θεσμούς.

SHARE