ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι Κούρδοι είπαν “όχι” στα σχέδια Ερντογάν – Έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή το κόμμα του Προέδρου

 

Ο Ερντογάν δεν πέτυχε το στόχο του να αποκτήσει υπερεξουσίες ως Πρόεδρος. Το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων, στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο και στερεί την αυτοδυναμία στην εθνοσυνέλευση του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο κέρδισε και ήρθε πρώτο στις εκλογές.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP.

«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Μουράτ Καραβαλτζίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

Εν τω μεταξύ, άρχισε ήδη στην Τουρκία η σεναριολογία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωταγωνιστές τα τέσσερα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, η εν λόγω σεναριολογία πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν συνδυαστικά με το ενδεχόμενο διεργασιών εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τα σενάρια αφορούν την κυβέρνηση συνασπισμού με ή χωρίς το ΚΔΑ. Στην πρώτη περίπτωση θεωρητικά πρόκειται για συνεργασία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών. Το τελευταίο όμως κατά την προεκλογική περίοδο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Η όποια κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι και βραχύβια και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΕ Οκτάϊ Βουράλ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με το ΚΔΑ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για σχόλια. Τόνισε όμως ότι μετά το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να αναμένονται διεργασίες και φυγόκεντρες τάσεις στο κυβερνών κόμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

SHARE