ΤΟΜΣΕΝ: Στρώνει χαλί για την πρώτη έξοδο της Ελλάσας στις αγορές

Αποτέλεσμα εικόνας για τομσεν bankwars

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis – DSA) έχει ήδη σταλεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και θα συζητηθεί στις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη που έδωσε από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αντίστοιχη DSA από την ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της κρίνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είπε.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντας σε αυτό το επίπεδο ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, στόχος είναι να δημιουργηθεί η κατάσταση εκείνη στην Ελλάδα, κατά την οποία θα μπορεί να σταθεί στις δικές της δυνάμεις, δεν θα έχει ανάγκη το ΔΝΤ ή τον ESM και θα έχει πρόσβαση στις αγορές και πάλι. “Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε”, είπε, συμπληρώνοντας πως εάν η Ελλάδα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτη. 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις, αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα σε μια κίνηση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.

«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.

«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».

Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.

 

SHARE