ΤΙ ZHTOΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται από σήμερα το κέντρο βάρους των αποφάσεων για την Ελλάδα με την προσδοκία ότι μέχρι και την Κυριακή η κυβέρνηση θα φτάσει σε μια συμφωνία με τους εταίρους.


Τι ζητούν οι δανειστές
Κύκλοι των Βρυξελλών που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις θέσεις των δανειστών και κυρίως τις “κόκκινες γραμμές” τους σημειώνουν με έμφαση ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η πρώτη (ενδιάμεση συμφωνία) θα πρέπει να υποχωρήσει μεταθέτοντας χρονικά δύο υποσχέσεις της:
1. Την καταβολή της 13ης σύνταξης δηλαδή του Δώρου των Χριστουγέννων για το 2016, καθώς το μέτρο συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, και
2. Την αύξηση του κατώτατου μισθού με νομοθετική ρύθμιση για όλους επίσης για το 2016. Οπως είναι γνωστό ο υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης έχει ήδη κηρύξει την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τη σταδιακή επαφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε δύο δόσεις την πρώτη στα 650 ευρώ  τον Οκτώβριο και τη δεύτερη στα 751 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.
Οι δανειστές αντιπροτείνουν να αφεθούν ελεύθερες οι επιχειρήσεις να συναποφασίσουν με τους εργαζόμενους – όπως έγινε στον ΟΤΕ για την αύξηση του βασικού μισθού στα 755 ευρώ το μήνα  – έτσι ώστε όσες έχουν την οικονομική ευρωστία να χαράξουν την πολιτική αμοιβών αυτόνομα.
Αλλά για το σύνολο της οικονομίας ζητούν να πάνε οι αποφάσεις που είναι σύμφωνες με το ευρωπαικό κεκτημένο, περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα χρόνο πίσω.
Τι δίνουν στον Τσίπρα
Σε αντάλλαγμα των δύο αυτών κινήσεων αποδέχονται τις δύο “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης:
1. Να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, αλλά να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις ταμείων ώστε να υπάρξει κοινή διαχείριση των αποθεματικών και οικονομίες κλίμακος, και
2. Να μην αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Είναι προφανές ότι μόνο με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση θα αποφύγει μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους – δανειστές της χώρας οι οποίοι διαμήνυσαν ότι “δεν βιάζονται” καθώς κατά την εκτίμηση του Πόουλ Τόμσεν για τον οποίο οι ευρωπαίοι αμφιβάλουν αν επιθυμεί συμφωνία με την Ελλάδα, η χώρα μας έχει χρήματα για τις υποχρεώσεις της και το Μάιο.
Ομως η αλήθεια είναι σκληρή, ο κ. Τόμσεν υπολογίζει και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων για να καταφέρει το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, τις υποχρεώσεις του στο ΔΝΤ (τοκοχρεωλύσια 950 εκατομμύρια ευρώ το Μάιο) και με ότι απομείνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του κράτους.
Οσοι, από την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, αντιλαμβάνονται την κατάσταση αισθάνονται πλέον τη “θηλειά να σφίγγει” γύρω από τους ίδιους και τη χώρα.
tovima.gr
SHARE