ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

VAROUFAKIS

 

Τις διαπραγματευτικές θέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην εν εξελίξη διαβούλευσή του με τους θεσμούς ανέπτυξε με άρθρο του ο Γ. Βαρουφάκης.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα με τους εταίρους της έχουν “ήδη συμφωνήσει σε πολλά” καθώς εκτιμούν ότι “το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να ανανεωθεί και οι φορολογικές αρχές πρέπει να απελευθερωθούν από την πολιτική και την επιχειρηματική επιρροή”.

Σημείωσε ότι “το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι προβληματικό” και ότι η αγορά εργασίας έχει πληγεί από την κρίση και είναι βαθιά κατακερματισμένη, με την αύξηση της παραγωγικότητας να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Συμπλήρωσε ότι η δημόσια διοίκηση είναι σε επείγουσα ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και οι δημόσιοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά.

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει ένα σχέδιο προς το μέλλον, που να βασίζεται σε “εύλογες παραδοχές” τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να συνάδουν με τα ποσοστά αύξησης της παραγωγής και των καθαρών επενδύσεων όσο και για την επέκταση των εξαγωγών που θα μπορούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία και το ποσοστό του χρέους της Ελλάδας.

Έκανε πάντως λόγο για υπαρκτές “τρέχουσες διαφωνίες” με τους εταίρους για τις οποίες όμως είπε ότι δεν είναι αγεφύρωτες αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξορθολογίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα για παράδειγμα, με τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, να προχωρήσει με τη μερική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου σώματος φορολογίας και την ώθηση της επιχειρηματικότητας.

“Οι διαφορές που έμειναν, αφορούν στο πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος”, σημείωσε.

“Το καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας, πως οι ενέργειές μας είναι πιο πολύ στρατηγικές, παρά κινήσεις τακτικής, και πως η λογική μας είναι υγιής. Καθήκον τους είναι να εγκαταλείψουν μια προσέγγιση που έχει αποτύχει”, κατάληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ

Η Ελλάδα δεν μπλοφάρει στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους διατρανώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο των Οικονομικών σχετικά με το δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού Philosophie.

Στο εν λόγω δημοσίευμα ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα και πως κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου αναφερόμενοι σε αυτό τονίζουν με έμφαση ότι “η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας και την δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης” και πως “από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση διατρανώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί περισσότερη λιτότητα”.

“Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε αυτή τη θέση, λέγοντας πως, αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά όχι. Κι αν μας απειλήσουν με εξωθεσμικές κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τότε πράττουν εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τα όσα δημοσίευσε το περιοδικό.

SHARE