ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΝΟΧΗ ΓΙΑ “5” ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ – ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕ

Τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, τους δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας και τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη έβαλε στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας Βασίλης Χαλντούπης, κατά την πρόταση που διατύπωσε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Παράλληλα, απάλλαξε των κατηγοριών τους τούς τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών και άλλους δέκα υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση. Σύμφωνα με παράγοντες της δίκης, η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο επόμενο 15θήμερο.
Υιοθετώντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά την προ ημερών απολογία του ο «κεντρικός» κατηγορούμενος για την υπεξαίρεση Π. Σαξώνης, που μίλησε για «κρυφές» συναντήσεις με τον άλλοτε γενικό γραμματέα, μεταφορά χρημάτων σε «σακούλες» για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» της οποίας ηγείτο ο τέως δήμαρχος, ο εισαγγελικός λειτουργός υπήρξε «καταπέλτης» τόσο για τον Β. Παπαγεωργόπουλο όσο και για το «δεξί του χέρι» Μ. Λεμούσια.

«Επιβεβαιώνεται η βασιμότητα των ισχυρισμών Σαξώνη. Δεν είναι μυθεύματα αυτά που λέει, έχουν λογική αλληλουχία», είπε ο εισαγγελέας και αναφερόμενος στον τέως δήμαρχο σημείωσε: «Είναι αδιανόητο να μη γνώριζε ο δήμαρχος για τον διαχειριστή της Ταμειακής Υπηρεσίας. Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενος να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε δια του Λεμούσια».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, παρατήρησε: «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. Ένας άνθρωπος που είχε χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως ακούστηκε στην κατάθεση του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε τον Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας».

Με βάση τα παραπάνω, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου για ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία, ενώ για τον Μ. Λεμούσια πρότεινε την ενοχή του -κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Οι κατηγορίες αυτές είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδυάζονται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Επιπλέον για τους δύο συγκεκριμένους κατηγορούμενος εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προκειμένου να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος.

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη, ο οποίος είναι ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση, που κατά το παραπεμπτικό βούλευμα ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία (από απλή υπεξαίρεση), της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, o εισαγγελέας πρότεινε για τον έναν να κηρυχθεί ένοχος για απλή συνέργεια δια παραλήψεως στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία και για τον άλλο για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, των τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη, για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε ότι «είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν είχαν καν γνώσεις λογιστικής». «Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για τον Αθανάσαρο και τον Ζορπίδη και ορισμένες για τον Γερογιάννη», παρατήρησε.
Τέλος, ως προς τους λοιπούς υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου πρότεινε την αθώωσή τους.

SHARE