Γ. Στουρνάρας: Σε ορίζοντα 10 ημερών θα λυθούν τα προβλήματα από τα capital controls – Γ. Σταθάκης: Ομαλοποίηση στις εισαγωγές

stournaras stathakis1

 

Εντός δέκα ημερών θα λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη στην ΤτΕ με επιχειρηματικούς φορείς. 

Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο που εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως ανέφερε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι στόχος είναι η πλήρης ομαλοποίηση των εισαγωγών.

Κάποια από τα προβλήματα που έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς έχουν ήδη λυθεί, με τον καιρό ομαλοποιείται η κατάσταση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος δήλωσε ότι το κλείσιμο των τραπεζών για 3 εβδομάδες έχει στοιχίσει 3 δισ. ευρώ στην αγορά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Βερνίκος τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ότι δεν θα υπάρξει bail in στις τράπεζες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος.

Η χθεσινή δήλωση Σταθάκη

To ενδεχόμενο αποκέντρωσης των αποφάσεων για εισαγωγές, στις εμπορικές τράπεζες, υπό όρους, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο κ. Σταθάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από εκτενή συζήτηση στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η πλήρης εξομάλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιούνται από την ελληνική μεταποίηση.

Για τον σκοπό αυτό προτάθηκε η αποκέντρωση των αποφάσεων για τις εισαγωγές, στο επίπεδο των εμπορικών τραπεζών, με βάση κανόνες διαφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου ποσού.

Παράλληλα θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ομαλή εισαγωγή φαρμάκων, ειδών διατροφής και άλλων αγαθών κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.»

SHARE