Σχέδιο «Αθηνά»: Τι αλλάζει στις ανώτατες σχολές – Στόχος το νοικοκύρεμα

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο το «Σχέδιο Αθηνά», για τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας από τον υπουργό Παιδείας. «Ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και δε μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, «στόχος είναι το νοικοκύρεμα των ανώτατων Σχολών, η δημιουργία ανταγωνιστικών και βιώσιμων ιδρυμάτων, ώστε να μην παράγουμε πια άλλους άνεργους πτυχιούχους».

Επίσης, όπως τόνισε, ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από:

• πανσπερμία και κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων και επιστημών. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Πληροφορικής στον τεχνολογικό τομέα) .
• Ιδρύματα χωρίς Σχολές
• ανεξάρτητα -απομονωμένα Τμήματα σε διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις χωρίς να εντάσσονται σε Σχολές, χωρίς Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, με ελάχιστους φοιτητές και ακόμη λιγότερους αποφοίτους.

Βασική καινοτομία είναι η ίδρυση ενός Ομόσπονδου Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται μέσα όλα τα Πανεπιστήμια, εκτός από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.

«Εισάγουμε το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση στα πρότυπα του Βρετανικού και Γαλλικού συστήματος. Εντάσσουμε το Οικονομικό, το Πάντειο, το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής». Φέρει το όνομα του λαμπρότερου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στον οποίο αποδίδεται και η εισαγωγή του όρου «Πανεπιστήμιο» στη νέα ελληνική γλώσσα. Το Ίδρυμα αυτό σχεδιάζουμε να αναδειχθεί σε κόμβο αριστείας, διαθέτοντας ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκρίσιμα και ανταγωνιστικά με αυτά μεγάλων διεθνών Πανεπιστημίων (University of London)», τόνισε ο Υπουργός.

Επίσης Ιδρύεται το Ομόσπονδο Αττικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο εντάσσεται το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η εκτίμηση είναι πως ο αρθιμός των εισακτέων θα μειωθεί στα ΤΕΙ και θα αυξηθεί στα ΑΕΙ της χώρας.

Όπως σημείωσε και από το account του στο twitter ο Αρβανιτόπουλος: «Φτιάχνουμε μια πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία που θα παρέχει γνώση, δικαιώματα & θα σέβεται τον Έλληνα Φορολογούμενο»

SHARE