Συρία: Με χημικό πόλεμο απειλεί την Ευρώπη ο Άσαντ

syriaΜε χημικό πόλεμο απειλεί την Ευρώπη ο Άσαντ, αν η Συρία δεχθεί στρατιωτική επίθεση από το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων». Τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών, δια στόματος Μπαν Κι Μουν.

Εν τω μεταξύ, οι πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δηλαδή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, συναντώνται, σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη, για να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φαίνονται πεπεισμένοι για τις ευθύνες που βαρύνουν το καθεστώς Άσαντ, σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε πως η χώρα υποβάλει, σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά.

«Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση, με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. «Ανέκαθεν λέγαμε πως θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε».

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας που συνεδρίασε σήμερα για το θέμα της Συρίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού σε απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Το NSC συμφώνησε ομόφωνα ότι η χρήση χημικών όπλων από τον (πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια και ο κόσμος δεν θα πρέπει να παραμείνει απαθής» έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν υπόψη των υπουργών της κυβέρνησης αύριο το πρωί, πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Το πρωθυπουργικό γραφείο απέφυγε να διευκρινίσει σε τι συνίστανται αυτές οι «προτάσεις», όμως μια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι τα στρατιωτικά πλήγματα ήταν μία από τις επιλογές που εξέτασε το NSC.

Όλοι οι υπουργοί που μετείχαν στο σημερινό συμβούλιο πήραν το λόγο, γεγονός που θεωρείται ασυνήθιστο για τέτοιες συνεδριάσεις, σημείωσε η ίδια πηγή: ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέλυσε τη νομιμότητα των προτεινόμενων ενεργειών, ο υπουργός Άμυνας έδωσε τη στρατιωτική άποψη και ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Έγινε μια συζήτηση περί του τι θα σήμαινε για τη Βρετανία εάν οι άλλες χώρες αναλάμβαναν δράση κι εμείς όχι. Οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι ανάγκη να μιλήσουμε ξεκάθαρα για τους κινδύνους που περικλείει η απραξία», κατέληξε η πηγή αυτή.

Κάμερον και Ομπάμα, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία, συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Μαζεύει» τις δυνάμεις του ο Άσαντ

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, είπαν κάτοικοι και πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά με παρελκόμενα, προφανώς για να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, πιθανόν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Δαμασκό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ των κτηρίων που έχουν εκκενωθεί μερικώς είναι αυτό του Γενικού Επιτελείου Δυνάμεων στην πλατεία Ουμαγιάντ, το παρακείμενο στρατηγείο της Αεροπορίας και το συγκρότημα διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στο προάστιο Δυτικό Κφαρ Σούσεχ, τόνισαν κάτοικοι της περιοχής και πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Οι συριακές αρχές δεν έκαναν σχόλια πάνω στις στρατιωτικές κινήσεις, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν αυτές από εκπρόσωπο του στρατού.

Το κτήριο του Γενικού Επιτελείου, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγεία στη χώρα, ήδη λειτουργούσε με μειωμένο προσωπικό αφότου είχε δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σε ετοιμότητα η Τουρκία

Η Τουρκία έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού ώστε να προστατευθεί η χώρα από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία καθώς η Δύση εξετάζει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

“Τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας (…). Η Τουρκία θα λάβει όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα εντός του πλαισίου των δικών της στρατηγικών συμφερόντων”, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι “όλες οι επιλογές” παραμένουν στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδραση της Δύσης.

SHARE