Με την πρόταση Γιούνκερ στις Βρυξέλλες ο A.Τσίπρας – Κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών (πλην ΚΚΕ)

symboylio

 

(upd) Στην ανάγκη συνεννόησης και στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην ΚΚΕ- κατά την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα αποτελέσει το διαπραγματευτικό όπλο του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα κατά τις κρίσιμες επαφές αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής. Το κοινό ανακοινωθέν δεν φέρει την υπογραφή και επομένως ούτε τη στήριξη του ΚΚΕ.

Βάση της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η πρόταση Γιούνκερ, την οποία είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ χθες και ο ελληνικός λαός απέρριψε την πρόταση των δανειστών με 61%. Ωστόσο δεν έδωσε εντολή για ρήξη στον πρωθυπουργό, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να κλείσει η συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε δίχως δηλώσεις, ενώ αναμένεται το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδώσει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ανέφερε ότι “προσήλθα με διάθεση συνεννόησης”, και πρόσθεσε ότι “μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή , η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων”. Εξέφρασε την άποψη ότι το δημοψήφισμα δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό και πρόσθεσε: ” Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014. Είναι αυτό ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή”.

Η λύση είναι μονόδρομος δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καμμένος ανέφερε: “Χθες ο ελληνικός λαός με εθνική ομοψυχία έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχουμε κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Είναι μία μεγάλη ημέρα. Η επόμενη ημέρα της Μεταπολίτευσης που το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλήν ΚΚΕ, δίνουμε την δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι της Ευρώπης ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα με ανάπτυξη.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στον πρωθυπουργό, ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Σημείωσε ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν που αφορά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα και για την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για το το δημοψήφισμα αλλά και για το τι θα διεκδικήσουμε. Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι πολύ κρίσιμη. Υποστήριξε ότι χθες ο ελληνικός λαός αποφάσισε την διαπραγμάτευση για την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο ανακοινωθέν υπάρχει αναφορά ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δοθεί μία λύση στα αδιέξοδα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει. Είναι ανάγκη είπε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαχώρισε την θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν καθώς κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό. Είπε ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί είτε σε μία νέα επώδυνη συμφωνία είτε σε χρεοκοπία και grexit. Και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές για τον λαό μας.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο Μέρκελ και υπήρξε συμφωνία να παρουσιαστούν αύριο οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί, ενώ έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από αίτημα του Ρώσου προέδρου.

Για αυτό το λόγο μετέβη στο προεδρικό μέγαρο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η σύσκεψη των αρχηγών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν να υποστηριχθεί η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για βιώσιμη λύση και να στηρίξουν τη νέα πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

• Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
• Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
• Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
• Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι πλέον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε τον δρόμο για τη σύγκληση του συμβουλίου.

Το προηγούμενο διάστημα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η ελάχιστη έστω συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατέστη αδύνατη.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, μετέβη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, είχαν προσέλθει, κατά σειρά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Στο συμβούλιο δεν συμμετέχει ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μιχαλολιάκος.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση των αρχηγών ζήτησε, χθες το βράδυ, από τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

 

SHARE