Συμφιλιώνεται η Γερμανία με την ιδέα της κυπριακής διάσωσης, υπό τις πιέσεις της Ε.Ε.

Υπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, τo Βερολίνο συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις. Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς εγκαταλείπει την αρνητική της στάση στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου, συμπεραίνει σε ρεπορτάζ της η Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, ωστόσο η πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι τόσο ισχυρή που η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συναινέσει σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου.

H πιθανότητα αυτή αυξάνεται με δεδομένο ότι η Λευκωσία εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι μικρότερες από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Τα πράγματα, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Ένα πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα γερμανικά κόμματα, καθώς με τα χρήματα της βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας. «Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές προσέλκυσαν με την χαμηλή φορολογία κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από ρώσους καταθέτες», γράφει η εφημερίδα. Η κατάσταση αυτή καθιστά αβέβαιη την έγκριση του πακέτου βοήθειας στη γερμανική βουλή.

Όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συζήτησε, στο πλαίσιο ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων, ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την νομισματική ένωση, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντική. Υπό την έννοια αυτή δεν τίθεται θέμα διάσωσής της. Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν πολλοί βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της διάσωσης της Κύπρου υπενθυμίζουν ότι είναι θεμιτή η αξίωση της Κύπρου να λάβει βοήθεια και υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, «η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην ευρωζώνη».Σύμφωνα μάλιστα με εσωτερικό έγγραφο της ευρωζώνης, το οποίο επικαλείται η Suddeutsche Zeitung, έχουν προχωρήσει πολύ οι προετοιμασίες για την έγκριση ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται: «Εκτιμούμε ότι η οριστική συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».

Πηγή: Deutsche welle

SHARE