Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πασοκογενές» κόμμα, όχι το “Ποτάμι”

Οι πολιτικοί οφείλουν να δουλεύουν και να μην περιμένουν τις λύσεις από το εξωτερικό, υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη η χώρα έχει ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο δράσης και κυρίως «να κάτσουν οι πολιτικοί κάτω να δουλέψουν, να μην έχουν τις έτοιμες λύσεις από το εξωτερικό, είτε με τη μορφή των μνημονίων, είτε με τη μορφή άρνησης των μνημονίων – γιατί και τα δύο είναι το ίδιο λαϊκίστικα. Εμείς έχουμε την τόλμη και θα το επιχειρήσουμε, και θα δούμε αν και οι άλλοι έχουν την τόλμη».

Υποστήριξε ότι αρκετά «παλιά» κόμματα αποφάσισαν να βάλουν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά τους, αφού πρώτα το Ποτάμι έπραξε ανάλογα και έθεσε το ερώτημα «βάζουν επειδή το πιστεύουν ή βάζουν απλώς για να κάνουν αντιπερισπασμό στο Ποτάμι; Αυτό ας το κρίνει ο πολίτης».

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Ποτάμι είναι ένα «πασοκογενές» κόμμα, υποστηρίζοντας ότι στο κόμμα του δεν υπάρχουν υποψήφιοι που ήταν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, σύμφωνα, πάντα με τον κ. Θεοδωράκη αυτό ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «ένα στα δύο στελέχη του είναι από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος σοβαρά να υποστηρίξει ότι εμείς είμαστε η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ».

Ορθή η δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας

Εκτίμησε ότι η δημιουργία της τριμελούς κυβέρνησης ήταν ορθή, καθώς αποτέλεσε «μία μια πράξη ευθύνης επειδή ήμαστε στο παραπέντε μιας μεγάλης καταστροφής, αλλά η προηγούμενη συμπεριφορά τους».

Όμως προσέθεσε ότι σε οικονομικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη καθώς «περιέσωσε κάποια πράγματα, αλλά ουσιαστικά δεν πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία».

Συνεργασία με βάση 20 σημεία

Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες ο Στ. Θεοδωράκης εξηγεί ότι δεν πρέπει αυτές να γίνονται με βάση τις …καρέκλες, αλλά με βάση μία συμφωνία γύρω από τα 20 σημεία που είναι προτεραιότητα για τη χώρα.

«Όταν τελειώσουν οι ευρωεκλογές και πάμε σε εθνικές εκλογές, εμείς θα πούμε τις 20 τομές που προτείνουμε για την ελληνική κοινωνία και θα καλέσουμε τα άλλα κόμματα να πουν τις απόψεις τους γι αυτές και εκεί θα φανεί αν μπορούμε να συνεργαστούμε».

Προσέθεσε ακόμη ότι «εάν η κοινωνία αποφασίσει σε αυτές τις 20 τομές και επιβραβεύσει το πρόγραμμά μας στις εθνικές εκλογές το πρόβλημα θα το έχουν τα άλλα κόμματα. Αλλά εμείς δεν θα πάμε να κάνουμε μια κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, λέγοντας πάρε τα μισά υπουργεία εσύ να πάρω και εγώ τα άλλα μισά, για να χορτάσουμε καρέκλες και λιμουζίνες και απλώς να λέμε ότι είμαστε συγκυβέρνηση. Έχω άλλο σχέδιο στο μυαλό μου… Αλλά θα τα πούμε μετά τις εθνικές εκλογές».

«Όχι» στην ηγεμονία Γερμανίας και Γαλλίας

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ηγεμονίας της Γερμανίας επισημαίνει ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα» καθώς «η Ευρώπη δεν είναι μαγαζάκι της Γερμανίας, Γερμανίας- Γαλλίας, ούτε των βόρειων χωρών». «Εγώ ελπίζω ότι το νέο ευρωκοινοβούλιο με τις λίγο αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά και γενικά με την τάση που υπάρχει να ενισχύσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα οδηγήσει στη μείωση του διακρατισμού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ένας αγώνας που δεν μπορεί να δοθεί μόνο από την Ελλάδα. Πρέπει να δοθεί με συμμαχίες άλλων χωρών, νοτίων και βόρειων, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι στην ένωση της και όχι στην ηγεμονία μιας δύναμης» αναφέρει.

SHARE