Στο “ψυγείο” 30.000 εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τον συντελεστή βιωσιμότητας από τη μια και τον κινδυνο μεγάλων μειώσεων από την άλλη αντιμετωπίζουν 30.000 εργαζόμενοι που κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση εφάπαξ από τα ταμεία Πρόνοιας από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η χορήγηση εφάπαξ έχει «παγώσει» αφενός γιατί τα ταμεία δεν έχουν στα χέρια τους τον συντελεστή βιωσιμότητας και αφετέρου γνωρίζουν ότι αν προχωρήσουν στην άμεση καταβολή των οφειλομένων τότε θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στα ποσά που θα καταβληθούν.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο αν προκριθεί η λύση της άμεσης αποπληρωμής τότε το βοήθημα ίσως μειωθεί και κατά 50% ενώ αν οι πληρωμές γίνουν σταδιακά τότε οι μειώσεις θα είναι μεν μικρότερες αλλά οι πληρωμές θα πάνε πίσω κατά 2-4 χρόνια.

Στη λίστα των 30.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά, δηλαδή, την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, βρίσκονται σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα 29.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου, 1000 αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και 800 αιτήσεις στον λογαριασμό πρόνοιας του ΙΚΑ.

Το πρόβλημα και συνάμα το δίλημμα στο υπουργείο Εργασίας έχει να κκάνει με το αν επιτραπεί στα Ταμεία να πηλρώσουν εφάπαξ με μεγάλες μειώσεις για να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής ή αν θα επιλέξουν να δίνουν εφάπαξ με μικρές ή και καθόλου μειώσεις αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.

SHARE