Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Ζωή Κωνσταντοπούλου…χτενίζεται – Καλεί άμεσα σε “απολογία” τον Γ.Στουρνάρα

ImageHandler

upd: Η τυπολατρία και οι εμμονές της Προέδρου της Βουλής δεν κάμπτονται και δεν καταλαγιάζουν, ούτε μπροστά στο παρά ένα της χρεοκοπίας της χώρας! Καλεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα να απολογηθείτόσο για την Έκθεσή του επί της νομισματικής πολιτικής όσο και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, που είχε υπογράψει ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, απειλώντας τον με βίαιη προσαγωγή! Και όλα αυτά, την ώρα που ο Γ.Στουρνάρας, έχει σημαντικό ρόλο να παίξει – και παίζει – στα διαδραματιζόμενα στις Βρυξέλλες και στην ελληνική προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα με τους δανειστές.

Ο κ. Στουρνάρας, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο της Βουλής για τη νέα πρόσκληση με την οποία τον κάλεσε στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, επικαλέστηκε το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών ζητώντας ουσιαστικά από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον καλέσει μετά τις 6 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΝΔ υποστηρίζει πως η πρόεδρος με τη νέα κλήση του μεγαλοτραπεζίτη ρίχνει «λάδι στη φωτιά» στην πλέον κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους. «Η κυρία Κωνσταντοπούλου αγνοεί τη χρονική συγκυρία και επιδεικνύει “αντιπάθεια” στη λειτουργική και θεσμική ανεξαρτησία θεσμών, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές της επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Καινούργιο της “κατόρθωμα”, η κλήση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή ΔΕΚΟ προκειμένου να “απολογηθεί” για την πρόσφατα δημοσιευθείσα Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.  Ο κ. Πλακιωτάκης επισημαίνει ότι η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, πιστεύει στη δημοκρατική ανάγκη λογοδοσίας και ελέγχου όλων, και των θεσμών, χωρίς να παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία τους. «Το απέδειξε, τα τελευταία χρόνια, ενδεικτικά, με τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπου ουδέποτε επιδίωξε να το επηρεάσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Αυτό θα πράξει και στην περίπτωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» τονίζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, προσθέτοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη ώρα η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμβάλει στην ένταση που επιδιώκει η πρόεδρος της Βουλής.

Με βάση την τελευταία αναφορά, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσουν την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο στις 12 το μεσημέρι συνεδρίασης της Επιτροπής ΔΕΚΟ με θέμα την ακρόαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την επιστολή του «δια της οποίας επιχειρήθηκε εσπευσμένα η υποβολή μέσω αποστολής σεusb της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής 2014-2015 της Τράπεζας και για τους λόγους που υπαγόρευσαν αυτή την ενέργεια, καθώς και σχετικά με τη συνολική λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Ευχαριστώ για τη νέα σας επιστολή της 24ης Ιουνίου 2015, με την οποία με καλείτε σε ακρόαση την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 12.00, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την υποβολή της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της Βουλής. Όμως, όπως σας ενημέρωσα με την προηγούμενη επιστολή μου, η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων μου δεν μου επιτρέπει να προσέλθω τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ακρόαση στις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες με καλείτε. Σας θυμίζω ότι με έχετε ήδη καλέσει και στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες αυτές διενεργούνται καθημερινώς τηλεδιασκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, προκειμένου, σε ημερήσια πλέον βάση, να παρέχεται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απολύτως αναγκαία. Είμαι βέβαιος, ότι παρακολουθείτε τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τις αντιμετωπίσουν.

Επιπλέον, αυτό το διάστημα είναι προγραμματισμένα δύο σημαντικά υπηρεσιακά ταξίδια, το πρώτο, την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το δεύτερο, την επόμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, στα οποία, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της κατάστασης, θα ήταν αδιανόητη και εθνικώς επιζήμια ενδεχόμενη απουσία μου.

Από Δευτέρα 6 Ιουλίου και για όλη την εβδομάδα που ακολουθεί, θα είμαι στη διάθεσή σας, υποθέτοντας εύλογα ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη, ότι οι, με φυσική παρουσία, συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες η παρουσία μου είναι απαραίτητη, πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες. Επομένως δεν είμαι διαθέσιμος αυτές τις περιόδους. Θα ήταν χρήσιμο αν οι υπεύθυνοι των γραφείων μας θα μπορούσαν να συνεννοηθούν για τις διαθέσιμες ημερομηνίες, εάν κρίνετε ότι ολόκληρη η εβδομάδα που ξεκινά στις 6 Ιουλίου, και την οποία σας προτείνω, δεν προσφέρεται για τις εργασίες των Επιτροπών σας.

Παρακαλώ πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ενημερώστε ποιες ημερομηνίες θα επιθυμούσατε να προσέλθω στις Επιτροπές που με καλείτε και με ποια σειρά».

SHARE