Στον αέρα η πώληση του ΟΛΘ – Άκυρη η εγγυητική της ρώσικης τράπεζας Promsvyazbanκ που κρατικοποιήθηκε

 

Προσωρινή (;) εμπλοκή στην υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΘ

Εμπολή στην προγραμματισμένη για σήμερα υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΘ, που ανοίγει πολλές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στην κοινοπραξία είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ αξίζει να θυμηθούμε και την προ ημερών “παρέμβαση” του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια ως προς τους μετόχους και την προέλευση των κεφαλαίων στις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν “για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbanκ, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής”, να αναβάλουν την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ η παραπάνω επιλογή “επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα λόγω σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα”.

Για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να αντικατασταθεί και να εκδοθεί νέα εγγυητική επιστολή ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να εθνικοποιήσει την τράπεζα Promsvyazbank, που είναι η ένατη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας.

Η τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή για λογαριασμό της κοινοπραξίας που κέρδισε το διαγωνισμό για την πώληση του 67% του ΟΛΘ, ανήκει στους αδελφούς Dmitry και Alexei Ananiev και είναι το τρίτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μεταξύ των 10 μεγαλύτερων της Ρωσίας που αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο θα συνεχίσει να λειτουργεί αφότου λάβει επιπλέον υποστήριξη ρευστότητας.

Με πάγια αξίας 1,3 τρισ. ρούβλια, ο έλεγχος της Promsvyazbank θα περάσει σε ειδικό fund που θα δημιουργηθεί για να υποστηρίξει τα πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία έχει καταθέσει μία εγγυητική επιστολή, εκ μέρους και των τριών συμμετεχόντων δηλαδή της κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Terminal Link SAS του ομίλου CMA-CGM και Belterra Investments LTD (συμφερόντων Ι. Σαββίδη).

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, ότι για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbanκ, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00.

Η παραπάνω επιλογή επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα λόγω σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα.

 

Το «μήνυμα» του Τζέφρι Πάιατ και οι Αμερικάνικες business σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο

SHARE