Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ – ΤΖ. ΓΕΛΕΝ: Παράθυρο για επίσπευση της αύξησης επιτοκίων

[UPD] Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας  στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ Τζάκσον Χολ του Κάνσας.

«Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας», πρόσθεσε, καλώντας ωστόσο τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση για να βοηθήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης. «Θα ήταν χρήσιμο αν η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας παράλληλα με τη νομισματική πολιτική, και πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

«Χρειαζόμαστε δράση και από τις δύο πλευρές της οικονομίας: οι πολιτικές της στήριξης της ζήτησης θα πρέπει να συνοδεύονται από τις εθνικές διαρθρωτικές πολιτικές», δήλωσε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις για τη νομισματική μας ένωση είναι υψηλές». Επίσης, όπως δήλωσε, αναφορικά με το επερχόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε πως οι μαζικές αγορές ομολόγων απαιτούν τη στήριξη μίας ακόμη πιο «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο θα τονώσει τη ζήτηση, αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» η νομισματική πολιτική να χάσει κάποια από την αποτελεσματικότητά της. Μάλιστα, πρότεινε τέσσερις τομείς στους οποίους η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να βελτιωθεί: η καλύτερη χρήση της ευελιξίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερους φόρους, ισχυρότερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής μεταξύ των κυβερνήσεων και δράση της ΕΕ για την εξασφάλιση ενός μεγάλου δημόσιου προγράμματος επενδύσεων.

ΤΖ. ΓΕΛΕΝ: Παράθυρο για επίσπευση της αύξησης επιτοκίων

Είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων ταχύτερα από τις προσδοκίες, εάν υπάρξει συνέχεια της βελτίωσης στην αγορά εργασίας ή εάν ενισχυθεί ο πληθωρισμός, σημείωσε η Τζ. Γέλεν στην ομιλία της στο Jackson Hole. 

Η πραγματική οικονομία προσεγγίζει σταδιακά τους στόχους της Federal Reserve για την αγορά εργασίας και στην κεντρική τράπεζα υπάρχουν φωνές που ζητούν αυξήσεις επιτοκίων, σημείωσε η πρόεδρος της Fed.

Ωστόσο, η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει μια απλή συνταγή” που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Fed, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από τις προσδοκίες, εάν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις ή εάν ενισχυθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, η κεντρική τραπεζίτης σημείωσε ότι οι 19 δείκτες της αγοράς εργασίας που παρακολουθεί η Fed υποδηλώνουν ότι η μείωση στο ποσοστό ανεργίας υπερτιμά την πραγματική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.

Επανέλαβε δε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει τα μηδενικά επιτόκια για “σημαντικό χρονικό διάστημα” μετά τη λήξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που αναμένεται τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους FT η ομιλία της Yellen αφήνει την αίσθηση ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα απ’ ότι αναμένουν οι αγορές.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Στις ομιλίες Γέλεν, Ντράγκι στο Jackson Hole το ενδιαφέρον των αγορών

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των επικεφαλής στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ. Εκεί, θα γίνει προσπάθεια να αποκωδικοποιηθούν τόσο οι προθέσεις των τραπεζιτών για το μέλλον όσο και οι εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομία. 

Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen θα κάνει τη συνήθη εναρκτήρια ομιλία της, ενώ και ο Μ. Draghi θα μιλήσει σε γεύμα, με τους αναλυτές από όλο τον κόσμο και τις αγορές να κρέμονται από κάθε λέξη.

Οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για το αν θα συνεχιστεί η διευκολυντική νομισματική πολιτική από τη Fed, ή θα διακοπεί εν μέσω ανάκαμψης της οικονομίας. 

Το θέμα της ομιλίας της Yellen θα είναι η «επαναξιολόγηση της δυναμικής της αγοράς εργασίας» και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει μια χαλαρή πολιτική που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Επίσης, η αγορά αναμένει εξηγήσεις από τον Draghi ως προς το αν η Ευρώπη θα προχωρήσει στην δική της εκδοχή ποσοτικής χαλάρωσης, ή σε αγορές τίτλων.

 

 

SHARE