Στη Βουλή η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Μηνύματα Τσίπρα εντός και εκτός Ελλάδας

 

UPD: Στις 18:00 σήμερα  θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν σε υπουργούς αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά και μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση.

O Πρωθυπουργός αρχικώς θα επιδιώξει να συσπειρώσει το εσωτερικό του μέτωπο. Και εκ των πραγμάτων έχει παγώσει τις εσωτερικές διεργασίες (συνεδριάσεις οργάνων, υπουργικό συμβούλιο) και πετάει το μπαλάκι στην Βουλή προκειμένου εκεί να στριμώξει την αντιπολίτευση καλώντας τα κόμματά της να τοποθετηθούν ευθέως για το τι θα έπρατταν απέναντι στην συμφωνία που έχει κατατεθεί.

Θα  αναλυτικά όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αυτών των μηνών, ώστε να πείσει ότι η Αθήνα έκανε ό,τι όλες τις δυνατές υποχωρήσεις για μία έντιμη, βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία και ως εκ τούτου το αδιέξοδο είναι εξαιτίας της αδιαλλαξίας των δανειστών. Δεν θα παραλείψει επίσης να επισημάνει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την άσχημη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης: τόσο για τις συμφωνίες που είχε κάνει και τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, όσο και για την κακή οικονομική κατάσταση που παρέδωσε τη χώρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από άποψη ταμειακών διαθεσίμων και ρευστότητας.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν στην ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει κάποια έμμεση – ή και ευθεία – αναφορά για προσφυγή σε εκλογές: εάν θα ανοίγει ή θα κλείνει ένα τέτοιο θέμα, έστω και έμμεσο τρόπο.

 

SHARE