“Στα μέσα του 2014 θα συζητήσουμε για το χρέος της Ελλάδας” λένε Μέρκελ – Σόιμπλε

Την άποψη πως η αναγκαία βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να καθοριστεί μόνο στα μέσα του 2014 εξέφρασαν με δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αποκάλυψε πως η χθεσινή του δήλωση περι νέου δανείου προς της Ελλάδα είχε στόχο να τερματίσει την αυξανόμενη φημολογία περί νέου κουρέματος και προσθεσε ότι “το 2014 θα συζητήσουμε για την Ελλάδα”.

«Το ΔΝΤ κάνει πρόγραμμα μόνο για τρία χρόνια, αλλά τρία χρόνια δεν αρκούν για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του προγράμματος, αυτό αναμένεται να γίνει το 2020. Και γι’αυτό είχαμε πει όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα ότι, εάν η Ελλάδα μέσα στο 2014 -τέλη του 2014 θυμίζω τελειώνει το πρόγραμμα- εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και παρ΄όλ αυτά κριθούν απαραίτητα νέα μέτρα, τότε θα μιλήσουμε και γι αυτά…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υποργός Οικονομικών.
Στην ίδια συνέντευξη ο Σόιμπλε βλέπει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Γι’ αυτό είπα στο Άρενσμπουργκ ό,τι λέω πάντα και το επαναλαμβάνω και μπροστά σας: Δεν θα γίνει κούρεμα, αλλά -όπως είχαμε πει πριν ένα χρόνο και το συζητήσαμε και στη Βουλή -θα ξαναασχοληθούμε με το θέμα (της Ελλάδας) το 2014 και συγκεκριμένα στα μέσα της χρονιάς».
Σε όσους τον κατηγορούν οτι οι πρόσφατες δηλώσεις του για την Ελλάδα είναι για εσωτερική κατανάλωση, ο κ. Σόιμπλε απαντά:
«Καμία σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Το πρόγραμμα βοήθειας δεν λαμβάνει υπόψη του το πότε κάνουμε εμείς εκλογές. Οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα γίνονται κάθε τέσσερις μήνες, το ίδιο και ο έλεγχος της τρόικα. Είναι πάντα μία δύσκολη κατάσταση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες για την Ελλάδα. Δεν λέω λοιπόν τίποτα καινούργιο και δεν ισχύουν οι κατηγορίες ότι δεν είχαμε πει την αλήθεια στην κοινή γνώμη ή στη Βουλή».
ΜΕΡΚΕΛ: Τρίτο πακέτο στην Ελλάδα στα μέσα του 2014

“Η αναγκαία βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να καθοριστεί μόνο στα μέσα του 2014″ φέρεται να δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πριν από λίγο.

Η Καγκελάριος παραδέχεται με αυτή την δήλωση εμμέσως πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο.

Ωστόσο η κα Μέρκελ απέφυγε να τοποθετηθεί στο καίριο ζήτημα, του ύψους του νέου τρίτου δανειου για την Ελλάδα.

“Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ακριβές μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε την Τετάρτη, πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρειαστεί να εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου έτους.

SHARE