Στα γραφεία του SSM στη Φρανκφούρτη οι διοικήσεις των τραπεζών, στη σκιά της κόντρας με το ΔΝΤ

Στα γραφεία του SSM στη Φρανκφούρτη θα βρεθούν σήμερα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με πρωτοβουλία της ΕΕΤ.

Η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, μεσούσης της κόντρας ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την ανάγκη αξιολόγησης AQRs και μιας πιθανής 4ης ανακεφαλαιοποίησης. Ο Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ τάσσεται κατά των απαιτήσεων του ΔΝΤ και διαμηνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι του SSM σε Εθνική Τράπεζα  και Alpha Bank, ενώ τον Νοέμβριο θα αρχίσουν σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Σημειώνεται ότι τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους στην ΕΚΤ και τον SSM για τα NPLs και NPEs, στόχους τους οποίους ήδη το ΔΝΤ θεωρεί φιλόδοξους.

Πάντως όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, θέμα των συναντήσεων, που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της ΕΕΤ, είναι η ενημέρωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι προγραμματισμένες αυτές συναντήσεις ουδεμία σχέση έχουν με ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εποπτεία των συστημικών τραπεζών, η οποία διενεργείται χωριστά ανά τράπεζα», αναφέρουν.

SHARE