Σπίρτζης: Έργο πνοής για τη Δυτική Ελλάδα η Ιόνια Οδός

Βολές προς την αντιπολίτευση, για την κριτική στάση της και τις αποδοκιμασίες απέναντι στις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση, για την ολοκλήρωση του νέου οδικού άξονα της Δυτικής Ελλάδας, εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητόδρομου «Ιόνια Οδός». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο πνοής που παραδίδεται στη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο έργο ανέφερε: «Θα ήθελα όμως, επειδή τα 2,5 χρόνια που πέρασαν έχουμε ακούσει πολλά, να ζητήσω συγνώμη για όσους απογοητεύσαμε, όταν διαλαλούσαν το 2015 ότι δεν θα ξεκινήσουν τα έργα. Για όσους διαλαλούσαν στη συνέχεια ότι δε θα ολοκληρωθούν τα έργα. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, για όσους επικαλούνταν πριν λίγο καιρό, ότι δε θα τα καταφέρουμε και ότι στο τέλος τα τελείωσαν εκείνοι, κι εμείς κάνουμε βόλτες για να κόψουμε κορδέλες. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, γιατί κόψαμε 1 δισ. ευρώ περίπου από τους 4 και 1/3 αυτοκινητόδρομους από τις αποζημιώσεις, για την ακρίβεια 900 εκατομμύρια, όταν για 330 εκατομμύρια κόπηκαν οι συντάξεις και ανέβηκαν οι εισφορές. Και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη που θα συνεχίσουμε αυτά τα έργα και θα κάνουμε και τα ηλεκτρονικά διόδια, – και μιας που είμαστε “υπεύθυνοι” απ’ ό,τι διάβασα σήμερα σε αρκετές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, ότι φταίμε και για τα διόδια της γέφυρας Ρίο- Αντίρριο και για όλα τα υπόλοιπα, των δρόμων που εγκαινιάζουμε».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το έργο πνοής που παραδίδεται στη Δυτική Ελλάδα, ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε γα άλλη μια φορά ότι «τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, περιφερειάρχη ή δήμαρχο» και ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για τα ξενύχτια, τις εντάσεις και τη συνεχή προσπάθεια. «Οι ίδιοι ήταν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν τους άλλαξε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και είναι στη διάθεση όλων, τα υπηρεσιακά σημειώματα, οι παραλαβές των έργων σε κάθε χρονική στιγμή, οι απαλλοτριώσεις, οι αδειοδοτήσεις, οι αρχαιολογικές εργασίες και πότε ακριβώς έγιναν, για ν’ αποδειχθεί, ποιος έκανε τι. Γιατί αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Μάλιστα, αυτά έγιναν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, σύμφωνα με όσα επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε: «Είναι εδώ επίσης, οι παραχωρησιούχοι κατασκευαστές, οι μελετητές, οι σύμβουλοι, οι ανεξάρτητοι μηχανικοί, τους οποίους επίσης ευχαριστώ, ιδιαίτερα τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, όχι γιατί έκαναν τη δουλειά τους. Αυτό ήταν ευθύνη και καθήκον τους, αλλά γιατί αν δεν υπερέβαλαν και συγκεκριμένα αν δε συνέβαλαν στην ενοικίαση τμημάτων που δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο εγκαίρως».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών άφησε αιχμές για εκπροσώπους της Δικαιοσύνης σχετικά με τις καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων. «Δεν είναι εδώ, δυστυχώς, οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης που συνέβαλαν στην καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων των οδικών αξόνων, όπως δεν είναι εδώ, οι εκπρόσωποι των κυκλωμάτων απαλλοτριώσεων, που αποτελεί και δέσμευσή μας να διερευνήσουμε τί είχαν κάνει και πώς τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι εδώ οι “εισηγητές” των προβλέψεων ότι θα τελείωναν οι απαλλοτριώσεις και οι αρχαιολογικές εργασίες σε 6 μήνες. Δεν είναι εδώ, όσοι τελικά αποφάσισαν έναν ελλιπή σχεδιασμό, να μη συνδεθεί με την Ιόνια Οδό η Πρέβεζα, το Αγρίνιο. Πιθανόν, όμως, να είναι, όσοι μας κατηγόρησαν για την τμηματική παράδοση του έργου, όπως το περασμένο Πάσχα που είχαμε μηδέν νεκρούς, γιατί είχαμε μεγάλη καθυστέρηση και ουρά στη μία σήραγγα, στην Κλόκοβα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως τον άνθρωπο που αποσύνδεσε τα δημόσια έργα και την υλοποίησή τους από το πολιτικό σύστημα, που διαμόρφωσε τις συνθήκες όχι μόνο για να ολοκληρωθούν, αλλά και για να συνεχιστούν τα έργα υποδομών και τον κάλεσε να εγκαινιάσει την Ιόνια Οδό, να δώσει το έναυσμα για τα νέα έργα υποδομων της χώρας και την υλοποίηση της δίκαιης ανάπτυξης.

Πηγ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE