Σουλτς και Σόιμπλε διαφωνούν για την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα

schaeuble shulzΕκ διαμέτρου αντίθετη είναι η προσέγγιση Σουλτς και Σόιμπλε για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα.

Αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής ζητεί από την Άγγελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τη να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως την ανεργία.

«Αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει να τη συνεχίσει η κυρία Μέρκελ», δηλώνει ο κ. Σουλτς στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, αναφερόμενος στην υπερβολική λιτότητα.

Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά στην πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ ανεξαρτήτως κυβερνητικού εταίρου.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν μετά τις εκλογές θα δοθούν περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και απασχόληση, όπως ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται αρνητικός. «Είμαι κι εγώ υπέρ της ανάπτυξης και των περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά λογική δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εκεί. Δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αποτελούν λύση, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός

Σόιμπλε: Δεν αλλάζουμε πολιτική

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική που εφαρμόζει στην ευρωζώνη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, μόλις δύο ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών, ο Γερμανός υπουργός σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ανεξαρτήτως κυβερνητικού εταίρου η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα στην πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ.
«Η καγκελάριος είναι μια από τις κεντρικές προσωπικότητες της Ευρώπης», σημειώνει. «Κρατήσαμε σταθερή πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική, κι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί προς το συμφέρον της Γερμανίας και του μέλλοντός μας», προσθέτει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Είμαι κι εγώ υπέρ της ανάπτυξης και των περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά λογική δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εκεί. Δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αποτελούν λύση, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα» υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, που τονίζει ότι χώρες με σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις διαθέτουν την καλύτερη και βιωσιμότερη οικονομική ανάπτυξη αναφέροντας το “καλό παράδειγμα” της Ισπανίας και της Ελλάδας, που βρίσκεται “σε καλό δρόμο”.
SHARE