Σουλτς: Σημαντική η κοινοτική αλληλεγγύη γα την επίλυση της προσφυγικής κρίσης

Ο Μάρτιν Σούλτς, υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία παρουσιάζει τις θέσεις του για την προσφυγική κρίση, μιλώντας στην Deutsche Welle και προειδοποιεί ότι ούτε η Γερμανία είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει, αλλά ούτε και «οι Έλληνες, οι Κύπριοι ή οι Ιταλοί μπορούν μόνοι τους να την επιλύσουν».

Παράλληλα, υπενθυμίζει τη σημασία της κοινοτικής αλληλεγγύης και επικρίνει την Ουγγαρία, η οποία δεν όχι μόνο δεν συνεργάζεται για την ανακατανομή των προσφύγων με βάση τα συμπεφωνημένα, αλλά και αρνείται να συμμορφωθεί με πρόσφατη, σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

O κ. Σουλτς αφήνει, επίσης, να εννοηθεί ότι η παρακωλυτική στάση τις Ουγγαρίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών θα έχει συνέπειες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και στα ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν σήμερα οι χώρες αυτές.

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών επέκρινε σε υψηλούς τόνους την πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταβάλλοντας παράλληλα εμφανή προσπάθεια να καταδείξει ότι η κριτική του αφορά αποκλειστικά τους χειρισμούς και το πρόσωπο του Ερντογάν, όχι τον τουρκικό λαό.

Από την πλευρά μας, πρέπει να θέσουμε και το αντίστροφο ερώτημα: πόσο να αφήσουμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει; διερωτάται ο κ. Σουλτς και επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι ένας στενός σύμμαχος και μία φίλη χώρα» για να υπενθυμίσει, ωστόσο, ότι «σχεδόν οι μισοί Τούρκοι δεν στέκονται στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έδειξε και το τελευταίο δημοψήφισμα».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκτιμά ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι το τέλος και να ακυρώσει μία επωφελή για όλους συμφωνία. «Δεν είμαι διατεθειμένος να γονατίσω μπροστά στον Ερντογάν, δεν μπορεί να υφιστάμεθα εκβιασμούς» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς και προσθέτει, ωστόσο, πως δεν θα φτάσει στο σημείο να χειριστεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Εάν έκανε κάτι τέτοιο, θα έχανε κάθε ίχνος αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.

SHARE