Σεντένο: Περιμένουμε την αξιολόγηση αλλά είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα

Θετικό μήνυμα για την πρόοδο της Ελλάδας, στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής έστειλε ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της κρίσης.

Κλειδί, είναι η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί στο επόμενο συμβούλιο, στις 22/1. Όπως είπε  το Eurogroup αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών, αλλά παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι με την προοπτική, η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμά.

Mιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση του ευρώ, για τον οποίο παρουσιάζεται ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. Η δουλειά μας να θωρακίσουμε το κοινό νόμισμα από μελλοντικές κρίσεις δεν έχει ολοκληρωθεί, τόνισε.

Πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, είπε. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων.

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα στείλει ισχυρό σινιάλο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ότι μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται και ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, «αλλά αυτό είναι ένα μελλοντικό βήμα».

Σε σχέση με την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εθνικών εγγυοδοτικών σχημάτων. Στο σημείο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι «θα χρειαστούν χρόνια» έως ότου τεθεί σε εφαρμογή.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για αύξηση του ορίου του 3% στα ελλείμματα των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

SHARE