ΣΑΜΑΡΑΣ: Προστατεύεται η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το θέμα έκλεισε

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου

[UPD] «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών.

Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Τα βρήκαν Σαμαράς – Βενιζέλος για τους πλειστηριασμούς – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το θέμα έκλεισε

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Αμεσως μετά ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε την εκτίμηση ότι το θέμα των πλειστηριασμών έκλεισε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Συγκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν έκλεισε το θέμα των πλειστηριασμών εκείνος απάντησε «νομίζω πως ναι». Είπε ακόμη ότι στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν διάφορα θέματα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα και ότι συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών για το οποίο θα υπάρξει δήλωση του πρωθυπουργού.

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ 

Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν πρωτίστως να μην πληγούν οι δανειολήπτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων –άνεργοι, ευπαθείς ομάδες, ανεπαρκές μηνιαίο εισόδημα κλπ.

Έπειτα, θα υπάρξουν δράσεις στο υπόλοιπο τμήμα των δανειοληπτών ώστε να μη πληγεί η στεγαστική πίστη και η τραπεζική ρευστότητα.

Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν επιτήδειους δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα αξιοποιούν το σημερινό πάγωμα των πλειστηριασμών και δεν πληρώνουν δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Στο μικροσκόπιο επίσης θα μπουν τα δάνεια για εμπορικές επιχειρήσεις και εξοχικές κατοικίες –παρότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία “πρώτη κατοικία”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνον κατοικίες όσων έχουν καταθέσεις και δεν εξυπηρετούν δάνεια και ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τις 10.000 για αρχή.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Το  θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,  η προετοιμασία της κυβέρνησης  για τους ελέγχους της τρόικας και το θέμα του νέου μνημονίου που έβαλαν στο τραπέζι οι Γερμανοί θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση  που θα έχουν  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά την επίλυση του τόσου «καυτού» για την κυβέρνηση και την κοινωνία, θέματος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, θέλω να το δω προσωπικά και σε βάθος», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς φέρεται διατεθειμένος να λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα σε κοινή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια  να πέσουν οι τόνοι στις κοινοβουλευτικές ομάδες και να πειστούν οι διαφωνούντες ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ούτως ή άλλως, το καθεστώς που ισχύει για την απαγόρευση των πλειστηριασμών θα αλλάξει αφού ο νόμος λήγει στο τέλος του χρόνου.  Ετσι λοιπόν, θα έλθει η νέα ρύθμιση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βεβαίως η ρύθμιση  που συζητά η κυβέρνηση απέχει από την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο που ζητούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις Μέρκελ Σόιμπλε και Ρεν για την ανάγκη νέου δανεισμού που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό 2014-16 . Στον δικό της σχεδιασμό είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 που σε συνδυασμό με την θετική αξιολόγηση του 2013 θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές.

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού υπάρχει το μαξιλάρι περίπου 10 δις από τα αδιάθετα κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ορισμένοι συνδέουν το στοιχείο αυτό με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που θα εξασφαλίσει κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς να αγγίξουν το ποσό αυτό.

SHARE